Нагородження з нагоди Дня державності Литви

6 липня Литва широко відзначила національне свято – День державності, приурочене до коронації Великого князя Міндовга. 768 років тому відбулось самовизначення Литви та її інтеграція в західний світ. З нагоди річниці цього важливого свята у Вільнюсі та  інших містах країни відбувся ряд урочистих церемоній, культурних та історико-просвітницьких заходів.

Цього року святкування Дня державності в Литві співпало з візитом Президента України Володимира Зеленського, який прибув  для участі в 4 –й Міжнародній конференції з питань реформ в Україні. Голова української держави на святкових урочистостях у Вільнюсі привітав литовських друзів з особливим днем, зазначивши у своєму виступі, що Україна є надійним партнером Литви, адже обидва народи мають спільне минуле й загальне сьогодення.

З гордістю зазначимо, що з нагоди Дня держави до Вільнюса були запрошені Почесний консул Литовської Республіки в Луганській області – він же голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, а також українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

                              На церемонії нагородження, що відбулась 6 липня у Президентському палаці у Вільнюсі, Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа особисто вручив Почесному консулу пану Габуласу Орден Офіцерського Хреста «За заслуги перед Литвою».

                Активна багаторічна діяльність Робертаса Габуласа в Україні та Литві, прагнення приносити користь суспільству у будь-якій сфері: благодійницькій, культурно-мистецькій чи підприємницькій, а віднедавна в поєднанні із консульськими функціями, є яскравим прикладом високої цілеспрямованості й твердої громадянської позиції.

  

Ця висока державна нагорода Литовської Республіки  за особливі заслуги на славу Литви, за розвиток і розширення міждержавних відносин, насамперед, – свідчення  високої довіри та найвища оцінка командної професійності його роботи.

Також гідно була оцінена і багаторічна  сумлінна праця українських скульпторів Олеся Сидорука і Бориса Крилова – Президент Наусєда нагородив їх Медалями Ордену «За заслуги перед Литвою».

За останні кілька років митці, заручившись підтримкою Благодійного фонду «Корона князів Острозьких», а також  Посольства Литви в Україні, успішно реалізували для дружньої Литви ряд державно значних проектів – монументальних пам’ятників, що пов’язані з історією Литви (пам’ятник Казиміру Шаулісу в місті Швекшна, монумент «Витязь Свободи» для Каунаса, меморіальна дошка на честь Костянтина Острозького у Вільнюсі та пам’ятник Сігізмунду ІІ Августу у Пасвалісі). Високохудожні  скульптурні об’єкти, виконані «Творчою майстернею Сидорука і Крилова» для Литви, є не тільки даниною пам’яті великим історичним діячам – вони  піднімають патріотичний дух громадян і свідчать про духовне єднання двох дружніх народів, близьких у своєму прагненні до  свободи.

Нагадаємо, наразі митці працюють над завершальною стадією наймасштабнішого українсько-литовського проекту з відтворення втраченого надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Вітаємо Почесного консула, голову фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса  Габуласа та митців Олеся Сидорука і Бориса Крилова з високими нагородами. Пишаємось і бажаємо подальших творчих успіхів, блискучого виконання взятої на себе високої місії бути сполучною ланкою між Україною та Литвою.

P.S. Окрім офіційних заходів, які проходили цими днями, велика увага литовської громадськості прикута зараз і до культурних проектів, які реалізуються за участю української сторони. Зокрема, в рамках культурної дипломатії в Національному художньому музеї Литви (Палац Великих князів Литовських) ще триває виставка видатного українського авангардиста Олександра Богомазова. Експозиція творів метра, що організована за підтримки Міністерства культури і інформаційної політики України та Міністерства культури Литви,  засвідчує дружні культурні зв’язки між нашими країнами і відкриває литовським глядачам маловідомі  сторінки українського мистецтва.

Олена Науменко