Візит Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи до України

18-19 березня ц. р. Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа здійснив свій  перший офіційний візит в Україну, як зустрічний на візит Володимира Зеленського до Литви у грудні 2019 року.  Під час поїздки його супроводжували перша леді Діана Науседіне та члени литовського уряду.

У рамках програми візиту за участю лідерів двох держав було проведене засідання Ради Президентів, на якому обговорювались двосторонні  політичні, економічні та культурні відносини. Підсумком засідання стало підписання Спільної декларації щодо європейської перспективи України. На прес-конференції, яка відбулась за результатами перемовин, Володимир Зеленський відзначив важливість підтримки нашої країни з боку Литовської Республіки. У цьому контексті він наголосив на необхідності взаємодії України і Литви для захисту культурної спадщини та спільної історичної пам’яті видатних діячів, які об’єднували наші країни.

Під час свого виступу Президент України зосередив увагу на проекті відтворення надгробку великого гетьмана литовського князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Він додав, що монумент, зруйнований у 1941 році разом із собором, потребує негайного відновлення і тому Україна спільно з Литвою зроблять все необхідне для скорішого  відновлення пам’ятника.

Слід зазначити, що цим масштабним культурно-історичним проектом вже п’ять років поспіль опікується Благодійний фонд «Корона князів Острозьких», який співпрацює з «Творчою майстернею Сидорука і Крилова», Посольством Литовської Республіки в Україні та Національним заповідником «Києво-Печерська лавра». Проект успішно  реалізується завдяки власним інвестиціям почесного консула Литви, голови БФ «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа за фінансової підтримки державних установ Литви.

Дуже радіємо, що питання відновлення  пам’ятника Острозькому вже обговорене на президентському рівні. Важливо, що до цієї справи, однієї з пріоритетних в культурній політиці України та Литви,  відтепер долучається українська влада. Сподіваємось, що відповідно до Програми співпраці міністерств культури двох держав на 2021-2025 роки  проект буде включено до програми МКІП: «Велика реставрація».  Опікування Володимира Зеленського у цьому питанні сприяло б посиленню інтересу громадськості та додатковому інвестуванню проекту з боку держави, що  може позначитись на його своєчасному та успішному завершенні.

Офіційний візит Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи в Україну був надзвичайно продуктивним. Поряд із низкою ділових заходів та укладених двосторонніх документів високі гості відвідали пам’ятні та культурні місця Києва. У рамках програми візиту президентське подружжя у супроводі офіційної делегації Литви відвідало Києво-Печерську лавру. Це не випадково, адже з історією Києво-Печерської лаври переплітається історія Великих князів литовських, а також історія князів Острозьких.

Президента Литви та його дружину Діану Науседіне зустрічали  почесний консул, голова БФ «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас та в.о. Генерального директора НКПІКЗ  Олександр Рудник. Візит до лаври розпочався з оглядової екскурсії постійно діючою виставкою «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», що презентує унікальні архівні та історичні матеріали з епохи роду Острозьких, а також демонструє макет пам’ятника князю Костянтину Івановичу роботи скульпторів Олеся Сидорука і Бориса Крилова.

    

Після чого литовська делегація перейшла до Успенського собору, де були поховані нащадки князя Гедімінаса, зокрема, сини великого князя литовського Ольгерда – Скиргайло і Володимир і де спочиває великий гетьман литовський Костянтин Іванович Острозький. Гості мали можливість оглянути місце майбутнього княжого надгробку, над яким зараз працюють Олесь Сидорук і Борис Крилов.

На завершення візиту гості  ознайомились із матеріалами виставки, що віднедавна розміщуються у приміщенні Великої лаврської дзвіниці. Її експозиція присвячена основним етапам роботи над монументом: від створення макетів,  пошуку  якісного мармуру для втілення репрезентативної скульптури до виготовлення основної складової  надгробку – мармурової фігури Острозького на кам’яному саркофазі  у натуральний розмір.

Творці скульптури – митці Олесь Сидорук і Борис Крилов – особисто презентували гостям свою роботу, а Робертас Габулас подарував  Президенту Науседі зменшену модель пам’ятника.

Від імені колективу БФ «Корона князів Острозьких» та його голови, почесного консула Литви в Україні,  мецената Робертаса Габуласа висловлюємо слова щирої вдячності Президентові Литовської Республіки  Гітанасу Науседі за посилену увагу до проекту відтворення пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Дієва підтримка, яку надає дружня Литва у його реалізації, надихає на добрі справи, надає нам позитивних вражень та впевненості для подальшої натхненної праці.

Ми дуже вдячні українській стороні, зокрема Президенту України Володимиру Зеленському, який відгукнувся на прохання свого колеги, Президента Литви,  щоб спільними зусиллями закінчити цей суспільно-важливий для наших країн проект. Ми впевнені, що відтепер буде спостерігатися стабільна динаміка у  роботі над монументом, і в недалекому майбутньому надгробок князя Острозького, у своєму відтвореному вигляді, гідно увічнить поховання великого українця часів ВКЛ, що захищав європейські цінності українців та литовців.

Олена Науменко