Візит президента України Петра Порошенка до штабу литовсько-польсько-української військової бригади ім. К. Острозького

22  лютого 2019 року  в рамках офіційного візиту до Любліну  президенти України, Польщі та Литви відвідали  литовсько-польсько-українську військову бригаду імені великого гетьмана Костянтина Острозького.

Восени минулого року ЛІТПОЛУКРБРІГ, що за роки існування довела високу  спроможність у справі зміцнення регіональної безпеки у Східній Європі, відзначила третю річницю від дня свого створення. З нагоди ювілейної дати Бойовий прапор бригади був переданий новому командиру, українському полковнику Дмитру Братішко – тепер він впродовж наступних трьох років виконуватиме високу місію командувача об’єднаної  бригади.

В ході візиту лідери держав Петро Порошенко, Анджей Дуда та Даля  Грібаускайте  взяли участь в офіційній церемонії зустрічі з особовим складом  інтернаціонального підрозділу. В урочистій обстановці під звуки державних гімнів були підняті  прапори  України, Литви та Польщі.

Під час параду Дмитро Братішко доповів високим гостям про діяльність ЛІТПОЛУКРБРІГ, після чого усі завітали до штабу бригади, на фасаді якого ще минулого року  встановлено пам’ятну дошку на честь блискучого полководця Костянтина Івановича Острозького.

Бронзовий барельєф,  виконаний творчим тандемом українських скульпторів  Олесем Сидоруком і Борисом Криловим, був подарований головою фонду «Корона князів Острозьких» Робертасом Габуласом в знак закріплення доброзичливих відносин між організаціями та налагодження плідної співпраці у майбутньому.

Під час візиту лідери трьох держав відвідали музей слави бригади, де ознайомились з матеріалами, які розповідають про бойовий досвід та військові досягнення об’єднаного підрозділу.

Почесні гості з неприхованим інтересом оглянули експонати присвячені Костянтину Острозькому, покровителю бригади,  а також високо оцінили ще один скульптурний витвір Бориса Крилова та Олеся Сидорука – зменшену модель пам’ятника князю, яку митці презентували командуванню у Києві. Нагадаємо, за підтримки фонду «Корона князів Острозьких»  скульптори зараз плідно працюють над проектом відтворення втраченого мармурового пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Впевнені, що глибокі історичні корені українсько-польсько-литовських відносин, а також славне ім’я князя Острозького стануть запорукою справжнього бойового братерства, забезпечать міцний мир у Східній Європі та гідне місце України в Європейському Союзі.

Олена Науменко