Підписання договору на фінансування фонду

Третій рік поспіль Благодійний фонд «Корона князів Острозьких» успішно займається реалізацію значного українсько-литовського проекту – відтворенням пам’ятника  Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Маючи широку популярність у міжнародному середовищі, завдяки старанням й стратегічному баченню голови фонду, мецената Робертаса Габуласа, проект набуває поширення й нових перспектив розвитку. Заключним етапом у роботі стане виконання макету в натуральну величину, за яким вже буде відтворюватись втрачений пам’ятник. Як раніше повідомлялось, зараз триває пошук якісного матеріалу для втілення історичного монументу. Щодо цього, нещодавно, була здійснена робоча поїздка Робертаса Габуласа до Італії, яка допомогла скульпторам – О. Сидоруку та Б.Крилову – зупинити вибір на веронському мармурі, ідентичному тому, з якого був виконаний у 16 ст. ренесансний надгробок князя Острозького.

Усі етапи роботи над пам’ятником здійснюються  за підтримки Уряду, Сейму Литовської Республіки, а також Посольства Литви в Україні. Це говорить про підвищену увагу Литви до спільних культурних програм, що мають важливе міждержавне значення для обох країн, а також засвідчує високий рівень довіри до фонду й бажання мати з ним довгострокові проекти у майбутньому.

Так, 19 жовтня 2018 року, у посольстві Литви в Україні, в черговий раз був підписаний договір між дипломатичною установою, яку представляє  Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки  Марюс Януконіс та головою фонду «Корона князів Острозьких» Робертасом Габуласом. Укладений договір між сторонами передбачає передачу фонду грошових коштів, виділених Урядом Литви для продовження роботи над відтворенням лаврського надгробного меморіалу у 2018 році.

Голова фонду Робертас Габулас висловив щиру вдячність Міністерству закордонних справ Литовської Республіки за суттєву фінансову допомогу у здійсненні цього значного доброчинного проекту, а також запевнив, що додаткове інвестування позитивно позначиться на його подальшому розвитку.

Меценат особисто подякував Послу Марюсу Януконісу за підтримку у вирішенні багатьох дипломатичних та інших питань, в тому числі й тих, що стосуються майбутніх інвестицій у проект (завдяки клопотанням дипломата Міністерство закордонних справ Литовської Республіки прийняло заявки на фінансування фонду «Корона князів Острозьких» у наступному 2019 році).

Сподіваємось, що домовленості, яких будо досягнуто на зустрічі у Посольстві Литви в Україні, матимуть позитивні результати й сприятимуть укріпленню двосторонніх відносин між сторонами у майбутньому.