Виставка державних нагород країн Балтії у Національному музеї історії України

У рамках  виставкового проекту «Символи Балтійської Свободи та раритети української фалеристики»  в Національному музеї історії України  експонуються  найвищі  державні нагороди країн Балтії. Відомий литовський колекціонер європейського рівня, що володіє найбільшою колекцією нагород балтійських країн, публіцист й суспільний діяч Вілюс Каваляускас  вперше в Україні представляє  цінні артефакти  минулого зі своєї унікальної збірки, яку збирає вже багато років.

Надзвичайно цінні в історичному та культурному плані раритети,  представлені українському глядачеві: «Орден Білої Зірки» (1936 р.) – заснований в пам’ять про визвольні змагання естонського народу;

«Орден Трьох Зірок»  (1924 р.) – на честь створення Латвійської держави,

а також найвища нагорода Литовської Республіки  «Орден Вітовта Великого» (1930 р.) – в пам’ять 500 роковин з дня смерті Великого князя Литовського. Кожна державна нагорода має свою історію й походження, про це з захопленням розповів сам колекціонер.

Так, «Орден Вітовта Великого» з золотим ланцюгом  є найвищою нагородою Литовської Республіки, що за радянських часів була скасована  на довгі роки. Ланцюг, в який вплетені  мотиви стилізованої літери «V», в центральній ланці  має  зображення з печатки Вітовта Великого, а золотий хрест ордена, вкритий  білою емаллю, зі стилізованим вершником на червоному щиті, над  яким міститься княжа корона.

Широкому загалу  відвідувачів були також показані рідкісні фалеристичні пам’ятки – нагороди доби першої української незалежності,  які були засновані для  відзначення  особливих заслуг  у захисті територіальної цілісності Української Соборної Держави. Це представлені на виставці (шийний ) «Орден св. Михайла Архангела»,

запроваджений на честь учасників Другого зимового походу армії УНР  та «Орден Богдана Хмельницького», виготовлений у 1920-х роках.

Міжнародний проект  підготовлений  спільними зусиллями науковців музею  та колекціонера  Вілюса Каваляускаса,  для якого це стало чудовою нагодою показати українському глядачеві історичну близькість Балтійських держав та України.

Велику підтримку в організації виставки надало Посольство  Литовської  Республіки в Україні  зокрема  Надзвичайний та Повноважний Посол Марюс Януконіс. Виступаючи з промовою на відкритті заходу 22 лютого,  він подякував генеральному директору музею Тетяні Сосновській за співпрацю  й підкреслив важливе значення  експонатів виставки у популяризації  історії міжвоєнних років,  коли Прибалтійські країни  та Україна в складних умовах виборювали свою незалежність.

На урочистому відкритті рідкісних пам’яток були присутні представники дипломатичних відомств країн Балтії, експертне середовище,  а також усі хто  цікавиться історією та фалеристикою. Серед  почесних гостей були запрошені голова благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас  та скульптори  Олесь  Сидорук і Борис Крилов.

 

Нагадаємо, фонд Робертаса Габуласа і фонд «Вітіс», який очолив Вілюс Каваляускас,  у рамках 100 – річчя відновлення литовської незалежності реалізували один із найбільших  духовних монументів у масштабах всієї Литви – бронзовий пам’ятник «Витязь Свободи» у Каунасі. Шестиметровий озброєний вершник на здибленому коні,  що за своєю композицією співзвучний із литовською геральдичною фігурою Вітіса, став, за визначенням Вілюса Каваляускаса,  символом  незалежної Литви на різних етапах її  історії.

Знаний фалерист, автор двотомника «За  заслуги перед Литвою», науковець з нагородної системи Вілюс Каваляускас підготував наступного дня захоплюючу лекцію про історію нагород балтійських країн  – «Нагородна система країн Балтії» (минуле та сучасність), в якій розповів про нагороди 1918-1940 рр. та сучасні нагородні системи. Наприкінці розповіді колекціонер  підкреслив значимість  фалеристичних пам’яток, які є частиною історії державності  й тому  потребують  обов’язкового  збереження  та популяризації серед громадян.

Олена Науменко