Візит Почесного консула Литовської Республіки в Луганській області, мецената Робертаса Габуласа до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»

5 червня відділ наукової реставрації та консервації рухомих пам’яток Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відвідав Почесний консул Литовської Республіки в Луганській області, меценат – Робертас ГАБУЛАС.
🔸Метою зустрічі стало ознайомлення з роботою реставраторів Заповідника які наразі працюють над масштабним проектом з відтворення картини «Битва під Оршею» (1884 р.) художника Юзефа Менціни-Кжеша з фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею – великоформатної баталії славетної перемоги Князя Острозького над московським військом у 1514 р. Битва під Оршею – одна з найславніших битв в історії української військової справи. Тоді поляки, литовці та українці розбили московитів. У 2019 році картина надійшла на реставрацію у зв’язку із незадовільним станом збереження і потребувала комплексної реставрації. Наразі реставратори Заповідника докладають багато зусиль, щоб до кінця року завершити роботи.
🔸Спонсором проекту виступив Благодійний фонд «Корона князів Острозьких», який очолює пан Робертас ГАБУЛАС.
 

Світлана Гага-Шереметьєва