Зустріч міністрів оборони України, Литви та Польщі у Любліні

Важливим iсторичним моментом для України, Литви та Польщі стала нещодавня зустріч міністрів оборони трьох країн, що відбулась 5 жовтня у Любліні.

У старовинному польському місті, де приймались доленосні військово-політичні рішення, пройшли урочистості, що приурочені до другої річниці створення Литовсько-польсько-української   бригади  (LITPOLUKRBRIG).

В цей день, згідно з рішенням Міжпарламентської асамблеї, з метою увічнення  пам’яті визначної людини загальноєвропейського виміру, було прийняте рішення про присвоєння імені Костянтина Острозького багатонаціональному збройному угрупуванню.

 

                        

Почесне найменування є невипадковим: адже князь Острозький – великий гетьман, визначний полководець європейського масштабу – відіграв важливу роль в історії всієї Центральної Європи, зупинивши московську навалу на захід (битва під Оршею 1514 року). Місія бригади, як і місія  її високого покровителя, – бути захисниками та вартовими миру.

На території Люблінського замку, де відбувалась церемонія згідно із  військовими традиціями, був освячений і переданий командуванню бригади Бойовий Прапор. Міністри оборони Степан Полторак, Антоній Мацеревич та Раймондас Каробліс привітали підрозділи з цією знаменною подією, нагородивши військовослужбовців відомчими відзнаками та грамотами.

              

Під час  урочистих заходів міністри підписали трьохсторонню  угоду стосовно створення спільної військової частини та надання бригаді високого найменування.

                    

На фото: міністри оборони Степан Полторак, Антоній Мацеревич та Раймондас Каробліс

Масштабне історичне полотно польського живописця Яна Матейко «Люблінська унія», що відображає одну із найвизначніших подій в історіі Східноі Європи, було своєрідним фоном, яке  надавало урочистостям особливого настрою.

У церемоніі взяли участь представники державної влади, військові, дипломати багатьох краін.

                                 

Почесним гостем свята був голова Благодійного фонду імені князя Острозького  Робертас Габулас. Відомий меценат, який  опікується проектом щодо відтворення надгробного пам’ятника князю в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, зазначив, що особисто для нього було надзвичайно важливо та приємно отримати запрошення на цей важливий захід.

           

На фото: голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас

Саме тут обговорювались важливі питання щодо співробітництва між фондом «Корона князів Острозких» та командуванням військової бригади. Започаткований діалог та  обговорені перспективи, сподіваємось, будуть довгостроковими і стануть запорукою плідної взаємодії  двох сторін у всіх справах, пов’язаних із  іменем Костянтина Острозького.

На фото: голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас
та командир Литовсько-польсько-української   бригади  полковник Зенон Бжушко.

  Олена Науменко, мистецтвознавець