Благодійна допомога бійцям 30 ОМБр ім. К.Острозького

З перших днів російської військової агресії  в Україні Литва різносторонньо підтримує українську армію, родини загиблих та постраждале на Донбасі мирне населення. Своїми діями литовський уряд, волонтери допомагають українцям протистояти серйозному виклику й захистити територіальну цілісність та європейське майбутнє своєї держави. Значною мірою, Посольство Литви в Україні сприяє зміцненню міжнародних та безпекових позицій нашої країни, регулярно підтримує бійців, приймаючи найактивнішу участь у волонтерській діяльності.

Так, спільно з Благодійним фондом «Корона князів Острозьких», який очолює меценат Робертас Габулас, литовське дипломатичне представництво зараз опікується 30 окремою механізованою бригадою ім. Костянтина Острозького. Одне з найбільш боєздатних з’єднань у складі Сухопутних військ ЗСУ, відзначене у бойових діях на сході України, носить почесне найменування невипадково: прославлена у боях бригада гідно продовжує справу великого воєначальника, переможця московитів  у битві під Оршею (1514 р.) – Костянтина Івановича Острозького. Восени минулого року відбувся перший візит до штабу постійної дислокації бригади у Новоград-Волинському, де під час зустрічі сторони обговорили важливі питання щодо підтримки особового складу частини, надання пораненим медичної реабілітації у Литві та проведення культурних заходів для військовиків та їхніх дітей у Києві.

 

…Нещодавно українсько-литовська делегація на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом та головою фонду «Корона князів Острозьких»  Робертасом Габуласом здійснила поїздку на схід України. Попри небезпеку, делегація, до складу якої з литовської сторони увійшли представники посольства – військовий аташе полковник Альгірдас Норкус, помічник Міндаугас Бабонас і радник посла Тадас Валіоніс, а з української  скульптор Олесь Сидорук, відвідала  бойові позиції 30 ОМБр ім. Костянтина Острозького, що розташовані на лінії розмежування в районі Світлодарської дуги. Напередодні візиту Робертас Габулас підготував до відправки в ООС вкрай необхідний  для вояків гуманітарний вантаж: його коштом було придбано якісні продукти, різні технічні засоби й побутові речі для нагальних потреб військових, що зараз перебувають на передовій.

З музичним подарунком до бійців 30 бригади також завітав гурт «ТаRuta», відомий своєю  громадянською активністю. «Артдесант» вже не вперше дає свої концерти на передовій, піднімаючи бойовий дух бійців своїми етнічними та патріотичними  піснями.

Благодійну місію на Донеччині зустрічали офіцери 30 бригади разом із військовим капеланом Сергієм Дмитрієвим.  Дорогою до штабу, у прифронтовій Костянтинівці, що після деокупації потроху розбудовується зусиллями активної громадськості, гості завітали до Свято-Стрітенського храму – єдиної Помісної УПЦ КП, яка нещодавно перебувала в епіцентрі гострого міжконфесійного протистояння. Сюди часто приходять бійці, щоб отримати благословення настоятеля церкви протоієрея Костянтина Кузнєцова, відомого своєю волонтерською діяльністю. В церковній тиші присутні помолились за мир і здоров’я українських захисників, а також вшанували пам’ять загиблих воїнів, яким встановлено меморіальний знак біля самої церкви.

Наступним пунктом на шляху прямування до  військової бригади став Артемівськ (місту повернена історична назва Бахмут). Члени делегації зустрілися з міським головою Олексієм Ревою й обговорили можливі напрямки співпраці, направленої на покращення допомоги цивільному населенню та дитячим закладам міста.

На прохання посла Марюса Януконіса офіцери бригади організували для гостей захоплюючу екскурсію до соледобувних шахт ДП «Артемсіль», розташованих у сусідньому Соледарі.

    На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас

   На фото: скульптор Олесь Сидорук
   На фото: Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс та голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас

Відвідувачів вразили протяжність, глибина й «оздоблення» соляного комплексу, стіни якого суцільно вкриті вигадливим осадовим візерунком, схожим на паморозь. Несподіваним був спуск швидкісним ліфтом на глибину 300 м: гості опинились на справжнісінькому футбольному полі, відвідали соляну діючу церкву й зустріли на своєму шляху дивні світлові й скульптурні інсталяції.

            

 

               

Тут, у «соляному царстві», начебто, забуваєш про те, що зовсім поруч йде війна і проросійські бойовики атакують не тільки армійців, але й обстрілюють мирні населенні пункти…

На знак вдячності за привітну зустріч й цікаву екскурсію, проведену в соляних шахтах Бахмута, фонд «Корона князів Острозьких» разом із послом Литви влаштували для командування 30 ОМБр ім. К. Острозького дружню вечерю, під час якої сторони обговорили програму на наступний день.

У рамках офіційної частини візиту відбулась зустріч з командувачем операції Об’єднаних Сил генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим, який також відвідав розташування бійців 30 бригади.

  На фото:   Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, командувач операції Об’єднаних Сил генерал-лейтенант Сергій Наєв,  командир бригади полковник Іван Гараз, голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас  та військовий капелан Сергій Дмитрієв

На урочистому шикуванні під звуки гімну був піднятий державний  прапор України. Командувач ООС заслухав доповідь командира бригади полковника Івана Гараза та подякував військовим за високий професіоналізм під час виконання службових обов’язків та ефективне виконання бойових завдань.

До присутніх з промовою звернувся Посол Литви Марюс Януконіс, який підкреслив роль Костянтина Острозького в спільній історії України та Литви та наголосив, що ім’я великого гетьмана є запорукою справжнього бойового братерства  й інтернаціонального єднання між країнами.

Він вручив армійцям мотиваційний штандарт із гербом князя, а голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, в знак особистої поваги до захисників що воюють під іменем Острозького, нагородив військовослужбовців почесним орденом та пам’ятним дипломом.

Під час робочої частини відбувся брифінг за участю офіцерів бригади, посла Марюса Януконіса та  голови фонду Робертаса Габуласа. Литовські гості мали можливість ознайомитись з бойовими досягненнями бійців та специфікою їхніх завдань в зоні ООС. На засіданні обговорювались різні питання стосовно співпраці з міжнародними організаціями та іншими дипломатичними представництвами. Така взаємодія, говорилось на брифінгу, допоможе відкрити реальну картину подій в Україні й переконати світ в тому, що  російські окупаційні війська ведуть неоголошену війну на сході нашої країни.

Цього ж дня, командир бригади полковник Іван Гараз прийняв гуманітарну допомогу від фонду «Корона князів Острозьких», після чого сторони підписали акт прийому-передачі благодійного вантажу.

Наприкінці гостювання у 30 ОМБр ім. К. Острозького високоповажні гості були запрошені на офіційний обід, гостинно влаштований військовими. Під час теплого прийому обговорювались питання щодо подальшої взаємодії, зокрема, можливості прямої співпраці між фондом «Корона князів Острозьких» та командуванням бригади. В дружній атмосфері відбувся обмін подарунками.

 

На згадку про бригаду Іван Гараз вручив послу Марюсу Януконісу та Робертасу Габуласу пам’ятні сувеніри та фамільні жетони. На гостей чекав також смачний сюрприз – великий торт  із зображенням прапора князя Костянтина Острозького.

 

Важливу місію у рамках візиту виконав скульптор Олесь Сидорук. Від імені «Творчої майстерні Сидорука і Крилова» він презентував командуванню бригади ескіз макету майбутньої меморіальної дошки на честь Костянтина Острозького, що був високо оцінений військовими. Нагадаємо, ще під час  першого візиту до штабу бригади полковник Іван Гараз звернувся до Робертаса Габуласа з проханням розробити макет пам’ятного знаку для вшанування пам’яті небесного покровителя 30 бригади. Скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, які зараз працюють над  відтворенням надгробного пам’ятника князю в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, вже виконали бронзові рельєфи з погруддям Острозького для Любліна і Вільнюса. Сподіваємось, вже зовсім скоро нова меморіальна дошка, у виконанні митців, прикрасить будівлю штабу у Новоград-Волинському й стане символом військової  доблесті прославленої  30 ОМБр ім. К. Острозького.

Олена Науменко