День Збройних Сил у Посольстві Литви в Україні

На фото: аташе з питань оборони полковник Альгірдас Норкус та голова благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас

 23 листопада 2018 року Литва відзначатиме  День воїнів. Рівно 100  років тому перший уряд Литви, на чолі з тодішнім прем’єр-міністром  Аугустінасом Вольдемарасом, прийняв закон про відновлення Регулярної  армії незалежної Литовської Республіки, яка поклала початок формуванню Збройних Сил Литви. З нагоди ювілею по всій країні пройдуть святкові заходи на честь литовських військових, котрі присягнули захищати свободу й територіальну цілісность своєї держави, відбудуться урочисті меси та шикування військ.

У Посольстві Литви в Україні також відзначили круглу дату. Напередодні тут відбувся прийом українських та іноземних посадовців, представників дипломатичного корпусу, Збройних  Сил двох країн, а також членів громадських організацій. З вітальним словом перед гостями виступив Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, який  нагадав присутнім про подвиги військової слави  литовців і наголосив, що Литва, в умовах  збройної агресії з боку Російської Федерації, й надалі буде нарощувати та укріплювати свою оборонну міцність. Аташе з питань оборони полковник Альгірдас Норкус додав, що дружня Литва ніколи не залишиться осторонь  подій, які відбуваються в Україні, – вона націлена допомагати у реформуванні української армії,  у впровадженні програм з поглиблення військової освіти, а також буде підтримувати поранених бійців Збройних сил України, які постраждали від бойових дій і потребують реабілітації у Литві.

Серед запрошених на заході був голова благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас. Відомо, що дипломатична установа, котра не перший рік виконує контактну функцію посольства НАТО в Україні,  та фонд, співпрацюючи в спільних культурно-гуманітарних програмах, також активно взаємодіють з військовими підрозділами, зокрема тими, що носять почесне найменування великого гетьмана Острозького.

Сподіваємось, що Литва й Україна, маючи глибокі історичні корені, будуть й надалі нарощувати масштаби співпраці в оборонній та культурній сферах задля безпеки, миру й добробуту в наших країнах.