Відкриття пам’ятника «Витязь Свободи» у Каунасі

                Нещодавно у Каунасі офіційно відкрито бронзовий  монумент «Витязь Свободи» – спільний українсько-литовський проект  авторства Олеся Сидорука, Бориса Крилова (Україна) та Арунаса Сакалаускаса (Литва). За рекордно короткий термін (5 місяців) митці розробили й реалізували проект, який, на думку фахівців, має усі підстави стати одним із найцікавіших скульптурних витворів сучасної Литви. Довгоочікувана подія, що відбулась напередодні  Дня  коронації Міндаугаса (першого литовського короля), у рамках 100 – річчя відновлення незалежності Литви, яскраво свідчить про єднання двох дружніх народів, близьких  у своєму прагненні до свободи й здатності  до солідарних дій.

***

Надвечір 5 липня історична частина Каунаса, площа навпроти середньовічного замку, де зливаються Неман та Неріс, поглинула у видовищну атмосферу: врочисто й величаво, у супроводі фольклорних та музичних колективів, костюмованих дійств розпочалась церемонія відкриття  пам’ятника. Шестиметровий монумент – озброєний вершник на здибленому коні, співзвучний із литовською геральдичною фігурою Вітіса, –  ефектним силуетом піднісся на фоні місцевого краєвиду. Підніжжя пам’ятника, яке замкненим кільцем оточили артисти в етнічному одязі, замайоріло червоними історичними прапорами з зображенням «Погоні», що надзвичайно посилило загальний мажорний лад святкового заходу.

                                                                                                          

Цей день зібрав тисячі литовців з різних куточків світу – членів громадських й релігійних організацій, національних спільнот Литви, представників каунаського муніципалітету на чолі з мером Вісвальдасом Матійошайтісом, місцевих жителів, сприяннями яких  місту був подарований справжній витвір мистецтва. Серед запрошених почесних гостей були представлені екс-президент Литви Валдас Адамкус, спікер литовського парламенту Вікторас Пранцкетіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, політик Юозас Олекас, голова фонду «Вітіс» Вілюс Каваляускас та інші.

На свято до Каунаса прибула й численна делегація з України, на чолі з авторами монументу – Олесем Сидоруком та Борисом Криловим, а також меценатом, головою  фонду «Корона князів Острозьких» Робертасом Габуласом, що активно допомагав у  реалізації  проекту.

Відкривав урочисту церемонію найповажніший гість – Валдас Адамкус, який одним із перших підтримав проект, запропонувавши встановити пам’ятник  у своєму рідному Каунасі. Своєю влучною промовою  він визначив важливість даного заходу, зазначивши, що Вітіс є тим головним символом, що об’єднує литовців усіх поколінь. «Ми живі тому,  що наш дух живий… Щиро бажаю, щоб і зараз Вітіс був таким же, як і в ті часи», –  сказав В. Адамкус.

Зі словами привітання до гостей звернувся й спікер Сейму Литви В. Пранцкетіс: він щиро подякував усіх, хто допоміг реалізувати каунаський проект. А мер Каунаса В. Матійошайтіс, гордий за своє місто, підкреслив, що така подія відбувається лише один раз на століття. «Це, мабуть, найкращий подарунок для нашої країни, присвячений нашому сторіччю. У Литві немає кращого місця для Вітіса, ніж Каунас “, – зазначив міський голова.

 

        

Кульмінаційним моментом урочистостей стало нагородження учасників й організаторів проекту пам’ятними відзнаками. Рішенням  міської ради Каунаса були нагороджені Орденом Пошани ІІ ступеня голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, голова фонду «Вітіс» Віліс Каваляускас, архітектор, член каунаської міської ради Йонас Аудеяйтіс, а також творчий колектив скульпторів – Олесь Сидорук, Борис Крилов та Арунас Сакалаускас.

 

                

Пам’ятною статуеткою з зображенням білого туру – символом міста – було нагороджено Ігоря  Давидова, директора українського бронзоливарного виробництва, де виготовлявся пам’ятник.

Виступаючи з трибуни під час ушанування, українські митці, у свою чергу, подякували литовцям за довіру в такій важливій справі, що має символічне й  патріотичне значення для обох країн. Вони зазначили, що  українсько-литовські відносини й надалі будуть укріплюватися на спільне благо миру  й добра.

Незабутнє й вражаюче свято пізно увечері доповнилось чудовою концертною програмою, у виконанні литовських і зарубіжних співаків, яскравими феєрверками, що розсипалися по вечірньому небосхилу над Старим містом, та виступом пілотажних літаків Каунаського аероклубу, які продемонструвала гостям  ефектні “триколірні польоти”.

           

Тепло й привітно зустрів Каунас «Витязя Свободи». Нам приємно усвідомлювати, що монумент, народжений в Україні, стане не тільки улюбленою прикрасою балтійського міста, а й матиме важливе значення у духовному житті литовських громадян, як символ, що  об’єднує людей та піднімає патріотичний дух суспільства.

Олена Науменко