Відкриття пам’ятника «Витязь» у Києві.

Україна і Литва, що об’єднані спільною історією та мають однакове європейське спрямування,  останніми роками демонструють високий рівень довіри та активної взаємодії у різних форматах міждержавного спілкування. Вони вибороли та будують свою незалежність, зберігаючи живу пам’ять, на основі якої ґрунтується прогресивний розвиток суспільства. Важливим напрямком  культурного співробітництва є реалізація двосторонніх проектів та заходів, у здійсненні яких важливу роль відіграє Посольство Литви в Україні.

У рамках святкових заходів, приурочених до 100 – річчя з відродження Незалежності Литви, до яких активно залучене усе світове литовське співтовариство, ще у 2016 році за ініциативи голови Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа та за підтримки Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки  Марюса  Януконіса   було вирішено встановити монумент «Витязь», присвячений  усім борцям за свободу Литви.

15 лютого 2018 року на території Посольства Литви в Києві відбулося відкриття пам’ятника «Витязь». У присутні  представників литовської громади, працівників посольства та запрошених гостей його відкрили Посол Марюс Януконіс та Голова фонду Робертас Габулас.

 

На фото: голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки  Марюс  Януконіс

Творчий вклад у відновлення незалежності Литви, на замовлення мецената Р.Габуласа, внесли скульптори О.Сидорук, Б.Крилов та А.Сакалаускас. Завдяки Донатасу Дауйотасу, литовському підприємцю, були встановлені гранітові «стовпи Гедемінаса» – знак литовських князів, що стали основою монумента.

Пам’ятник, що представлений  у вигляді озброєного вершника, на українській землі стане символічним синтезом спільної боротьби за незалежність та територіальну цілісність обох держав. Згідно задуму ініціаторів, Посольство Литви в Україні є тим простором, де створена міцна платформа до українсько-литовського діалогу та взаємної підтримки.

Слід відзначити, що презентований у Києві пам’ятник послужить моделлю для кінного монументу «Витязь свободи», який планується урочисто відкрити у місті Каунасі 6 липня цього року.

Найближчим часом відбудеться офіційне й урочисте відкриття пам’ятника «Вітязь» для широкого загалу в присутності почесних гостей з Литви та України.