Візит делегації Міністерства закордонних справ Литви до Національного Києво-Печерського заповіднику

13- 14 листопада 2018 року у Києві з робочим візитом перебувала делегація Міністерства закордонних справ Литви на чолі з політичним директором Астою Скайсгіріте та головою Департаменту зв’язків з Україною Астою Андріяускієне.  У ході зустрічі з міністрами, експертами й представниками неурядових організацій  розглядались останні події на сході країні, обговорювались актуальні питання щодо підтримки суверенітету  України та реформування в різних сферах. Під час візиту делегація вшанувала пам’ять Героїв Небесної сотні, а також висловила підвищений інтерес до програм, що  впроваджуються у культурному просторі наших країн і мають важливе міждержавне значення, зокрема тих, що пов’язані з князями Острозькими.

Так, на запрошення голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа, за підтримки Посольства Литви в Україні,  представниці Міністерства закордонних справ Литви відвідали  Національний Києво-Печерський заповідник. Під час ескурсії до лаври гості мали можливість доторкнутися до історії славного роду Острозьких, сповненої героїчного й духовного змісту. Нагадаємо, напередодні візиту, у Вільнюсі відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки на честь Костянтина Острозького (скульптори О.Сидорук та Б.Крилов), яку було встановлено на будівлі Свято-Троїцької греко-католицької церкви, фундатором якої був  Великий гетьман.

У супроводі доктора історичних наук Любомира Михайлини, мецената Робертаса Габуласа та радника Посольства Литви в Україні  Томаса Сікорскіса  гості відвідали виставку «Князі Острозькі: європейський вимір української історії». Вони змогли ознайомитись з унікальними історичними матеріалами, а також побачити макет майбутнього надгробного пам’ятника князю. В Успенському соборі  оглянули місце, де буде встановлено відтворений мармуровий монумент, в реалізації якого суттєву допомогу фонду оказують державні установи Литви.

На завершення візиту до лаври гості високо оцінили роботу фонду «Корона князів Острозьких», побажали подальших творчих успіхів  українським скульпторам й пообіцяли, що Міністерство закордонних справ буде максимально сприяти наданню підтримки фонду в його суспільно значимих справах, направлених на збереження й популяризацію спільних сторінок історії.

Олена Науменко