Візит литовської делегації до 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького у Новоград-Волинському

1 листопада 2018 року литовська делегація у складі Надзвичайного  і Повноважного Посла  Литви в Україні Марюса Януконіса, аташе з питань оборони полковника Альгірдаса Норкуса та голови благодійного фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа відвідала пункт постійної дислокації 30 окремої механізованої бригади ім. К. Острозького, що розташований у місті Новоград-Волинському, на Житомирщині.   Програмою візиту, ініціатором якого виступило дипломатичне представництво Литовської Республіки, котре виконує контактну функцію посольства НАТО в Україні, було передбачено ближче знайомство з військовою частиною та обговорення можливості двостороннього співробітництва у майбутньому.

Одне з найбільш боєздатних з’єднань у складі Сухопутних військ ЗСУ, що відзначилося у бойових діях на сході України з  самого початку проведення АТО, цього року, у рамках святкування Дня Незалежності України, отримало назву – «ім. полководця Костянтина Острозького». Саме з Новоград-Волинським (давнім Звяголем), пов’язана історія гетьмана Острозького, який розпочав розбудову міста-фортеці й звідки вирушив у переможний похід проти московського війська (битва біля річки Орша 1514 року). Почесне найменування військової частини є невипадковим, адже бригада, продовжуючи справу князя Острозького, боронить Україну від російської агресії в наш час.

…Візит до Новоград-Волинського напередодні Дня пам’яті всіх померлих, що відзначається римо-католицькою церквою, а також  церквою східного обряду, розпочався вшануванням пам’яті воїнів, які загинули під час антитерористичної операції на сході України. Біля мармурового меморіалу, на самому в’їзді до міста, відбулась жалобна панахида за загиблими героями АТО, яку відслужили на українській та польській мовах католицький священик та капелан бригади, священик УПЦ КП Сергій Дмитрієв. Гості, разом із представниками військового командування, поклали квіти до пам’ятного знаку й запалили свічки у спільній молитві.

Офіційна частина візиту продовжилась у штабі бригади, де відбулась прес-конференція, в ході якої полковник Іван Гараз представив гостям своїх підлеглих, а також ознайомив їх з історією створення й бойовим шляхом об’єднання.

Після короткого екскурсу по боям, в яких приймали участь підрозділи бригади, він запропонував гостям відвідати військовий полігон, де проходять навчання військовослужбовці за контрактом спільно з бійцями-резервістами. Гості, виступаючи спостерігачами навчань із застосуванням техніки та стрілецької зброї, відзначили високу бойову підготовку та вмотивованість військових для виконання завдань у зоні АТО. Загартовані після бойового злагодження, налаштовані на перемогу, найближчим часом вони знов повернуться на передову  захищати територіальну цілісність України.

Спілкуючись із особовим складом бригади та її капеланом, гості звернули увагу на гострі проблеми, з якими постійно стикаються військовослужбовці – в облаштуванні полігону, в забезпеченні необхідними речами та обмундируванням. Вони із гіркотою дізнались про труднощі бійців після їхнього повернення до мирного життя: на жаль, учасники бойових дій не завжди відчувають достатнє піклування зі сторони держави, нерідко зустрічають байдуже ставлення до них, а через інвалідність внаслідок поранень часом взагалі виключаються з повноцінного життя суспільства.

Гості пообіцяли долучитися до волонтерського руху, допомагаючи бригаді й надаючи змогу адаптуватися бійцям після повернення з фронту. Посол Марюс Януконіс запропонував взяти участь в програмі з реабілітації поранених бійців у Литві та підтримки родин, які постраждали від військових дій. Робертас Габулас, у свою чергу, зауважив, що буде допомагати капелану бригади проводити зважений курс щодо проведення культурних заходів для воїнів АТО та їхніх дітей у Києві.

На підтвердження започаткованого діалогу командир бригади Іван Гараз вручив представникам литовської делегації пам’ятні знаки військової частини, а Робертас Габулас презентував мініатюрну модель надгробка великого гетьмана Костянтина Острозького й пообіцяв виготовити для штабу меморіальну дошку, яка б стала візиткою бригади.

Зустріч у Новоград-Волинському, стала яскравим свідченням того, що дружня Литва не залишається осторонь історичних подій, які відбуваються в Україні. Як зауважив посол Марюс Януконіс, в умовах війни на сході країни, громадянський обовязок литовців – допомогти та підтримати бійців Збройних сил України,  котрі відстоюють незалежність та територіальну цілісність своєї Батьківщини.

 

Олена Науменко