Закладання капсули на місці встановлення монументу «Витязь свободи» у місті Каунасі.

На фото: архітектор Йонас Аудеяйтіс, Вісвальдас Матійошайтіс  ( у центрі) та Арунас Сакалаускас

Незабаром, 5 липня, з нагоди святкування  сотої  річниці  Дня Державності Литви,  у місті Каунасі  відбудеться урочисте відкриття кінного пам’ятника   «Витязь свободи»,  який стане символом боротьби за незалежність країни.

Напередодні цієї події, 1 червня, на території Каунаського історичного замку, де постане бронзова скульптура,  було  закладено пам’ятну капсулу, що   знаменуватиме початок зведення довгоочікуваного монументу. В церемонії прийняли участь мер Каунаса Вісвальдас Матійошайтіс, литовський скульптор Арунас Сакалаускас  (один із авторів) та архітектор, член каунаської міської ради, професор Йонас Аудеяйтіс. Значного сприяння у реалізації  проекту надав Благодійний фонд «Корона князів Острозьких» на чолі з Робертасом Габуласом, а також литовський фонд «Вітіс». Вагому фінансову та юридичну підтримку оказало міське самоуправління Каунаса і, зокрема, мер міста  – пан В.Матійошайтіс, який забезпечив найкращі умови для реалізації проекту.

 

Нагадаємо, шестиметровий  монумент, що відливався в Україні (бронзоливарне виробництво фірми «Саямат»), створювався на  кошти, які були надані міською адміністрацією, та на пожертви  литовської громади. Завдяки  своїм високохудожнім  якостям, глибокому образному змісту й коротким термінам виконання, «Витязь свободи» може стати  не тільки яскравою домінантою  міського ансамблю, але й найвизначнішим історико-культурним об’єктом у масштабах всієї країни.

Ми щиро дякуємо нашим партнерам та творчому колективу скульпторів (Олесь Сидорук, Борис Крилов, Арунас Сакалаускас) за створення такого унікального монументу,  що демонструє  бездоганну пластичну культуру митців  й  розкриває найбільші  громадянські прагнення литовського народу. Бажаємо майстрам нових творчих досягнень і сподіваємось, що «Витязь Свободи»,  як символ високих патріотичних устремлінь, стане улюбленим арт-об`єктом сильної і незалежної Литви. Будемо з нетерпінням чекати на відкриття монументу!

 

 

Олена Науменко