4 –та річниця ЛІТПОЛУКРБРИГ

 

13 вересня 2019 року багатонаціональна Литовсько-польсько-українська бригада (LITPOLUKRBRIG), що дислокується у польському Любліні, відзначила четверту річницю свого створення.

У цей день, з нагоди святкування, що розпочалися концертом литовського Військового оркестру та Святою Месою в Гарнізонній церкві, у центрі міста пройшли урочисті заходи: парад, марш командування й особового складу за участю важливих гостей, офіційна церемонія підняття трьох державних прапорів, а також нагородження від імені командування інтернаціонального військового об’єднання. Програма святкування включала також військовий пікнік та фотовиставку «Донбас – герої не вмирають».

Спільний військовий підрозділ, що створений для участі у міжнародних операціях, символічно єднає три держави під почесним найменуванням (у жовтні 2017 року бригада названа на честь великого гетьмана Костянтина Острозького). У свою другу річницю ЛІТПОЛУКРБРИГ отримала бойовий прапор, який рік тому був переданий новому командиру – українському полковнику Дмитру Братишко.

На святкових урочистостях у Любліні з нагоди ювілейної дати був присутній голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас.

 

Меценат отримав почесну нагороду від командування бригади за активну співпрацю, внесок фонду у розвиток добросусідських відносин між трьома країнами, що об’єднані славною героїчною історією.

 

Нагадаємо, благодійний фонд, який носить спільне з бригадою високе ім’я, згідно  підписаним домовленостям про співробітництво, за роки існування підрозділу брав участь у багатьох заходах, пов’язаних з іменем Костянтина Острозького. Своєрідною запорукою плідної взаємодії між організаціями, що представляють військову та гуманітарно-культурну сфери,  стала презентована Робертасом Габуласом пам’ятна дошка на честь великого воєначальника (нещодавно Україна, Литва й Польща відзначили 505 – річницю переможної битви під Оршею, якою командував Костянтин Острозький). Бронзовий меморіал на фасаді штабу бригади (українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов), урочисто відкритий 19 квітня 2018 року, став справжнім символом військової доблесті та інтернаціонального єднання.

Побажаємо командуванню та особовому складу ЛІТПОЛУКРБРИГ міцного здоров’я, успіхів у службі, витримки, миру  добра та злагоди. Сподіваємось, що й надалі, започатковане співробітництво між багатонаціональною військовою  бригадою та фондом «Корона князів Острозьких» буде плідним й отримає нових творчих імпульсів для зміцнення  дружніх українсько-польсько-литовських відносин.

Олена Науменко