ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ У ПОСОЛЬСТВІ ЛИТВИ В УКРАЇНІ

21 листопада 2019 року Посольство Литовської Республіки в Україні відзначило  День Збройних Сил (День воїнів). Рівно 101  рік тому перший уряд Литви прийняв закон про відновлення Регулярної  армії незалежної Литовської Республіки, яка поклала початок формуванню її Збройних Сил.

З нагоди свята у Посольстві Литви були організовані урочисті заходи на честь литовських військових, а також відбувся офіційний прийом українських та литовських посадовців, представників дипломатичного корпусу, військового духовенства та Збройних Сил двох країн.

В урочистому заході взяли участь почесні гості – Голова Синодального управління  військового духовенства Православної Церкви України митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн (Якименко) разом зі своїм першим заступником протоієреєм Тарасом Мельником, військові капелани Сергій Дмитрієв та Юрій Казміренко, голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, який вже не перший рік співпрацює з дипломатичною установою у спільних культурно-гуманітарних проектах, а також українські  митці Олесь Сидорук та Борис Крилов, автори багатьох скульптурних творів, що виконуються для України та Литви.

Перед  гостями з вітальним словом виступив посол Марюс Януконіс, який нагадав про подвиги військової слави литовців, зауваживши, що в умовах  збройної агресії Російської Федерації Литва націлена й надалі нарощувати та укріплювати свою оборонну міцність.

Аташе з питань оборони полковник Альгірдас Норкус, у свою чергу, підкреслив, що Литва неухильно допомагатиме дружній Україні  у реформуванні  армії та оказуватиме реабілітаційну допомогу постраждалим  у бойових діях бійцям Збройних Сил України.

Гості привітали  литовських силовиків з Днем воїнів і побажали їм міцного здоров’я, звершення мрій, відданості  своїй Вітчизні й гордості за її ратну славу.  Вони подякували литовській стороні за військову й гуманітарну підтримку, яку дружня Литва надає  нашій країні в дуже непростий для нас час.          А Робертас Габулас, користуючись нагодою, висловив щиру вдячність послу Марюсу Януконісу за суттєву допомогу у реалізації  спільних українсько-литовських програм,  якими опікується фонд «Корона князів Острозьких», зокрема, у відтворенні пам’ятника  великому гетьману Костянтину Острозькому у Києво-Печерській  лаврі.

Олена Науменко