Дні Литви у Кременчуці

22-23 вересня пройшли Дні Литви у Кременчуці. Подія  відбулась у рамках 25 – річчя встановлення дипломатичних відносин між Литвою та  Україною та  святкування Міжнародного дня Миру. Славне полтавське місто, що давно чекало на цю важливу подію, гостинно зустріло  литовську делегацію. На цей раз Литву представляли Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, міністр Посольства Гвідас Кєрушкаускас, Президент Вільнюської торгово-промислової і ремісничої палати  Сігітас  Леонавічюс та комерційний аташе посольства Рімантас Шегжда, що приїхали у супроводі  групи підприємців із литовського Алітуса, з яким незабаром  буде підписаний договір про побратимство.

Масове міське свято відзначалось із розмахом: у ході урочистостей звучали вітальні промови офіційних осіб, пройшли народні гуляння та концерти. Литовські гості  разом зі своїми українськими партнерами взяли участь  у бізнес-форумі, де в робочому діалозі  розглядались  можливі шляхи розширення співробітництва між країнами у різних сферах, в тому числі і  залученні інвестицій.

Посол Литви, разом із міністром Гвідасом Керушкаускасом, а також  відомий в Україні підприємець та меценат, голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких», пан Робертас Габулас, у рамках заходів, відвідали також Кременчуцьку загальноосвітню школу № 20, що є центром  дитячої дипломатії у місті. Високі гості зустрілись з юними дипломатами  і дізнались про основні напрямки їхньої діяльності. Марюс Януконіс зазначив, що молодіжна дипломатія сьогодні є дуже важливим напрямком у розвитку дружніх стосунків між державами. Адже дипломатія взагалі відігравала  важливу роль у світовому житті та відносинах між державами в усі часи.

Робертас Габулас та Гвідас Керушкаускас, що допомогли організувати творчий конкурс серед учнів школи, нагородили  переможців  дипломами та цінними подарунками, побажавши учням натхнення для подальшого пошуку нових знань та налагодження  дружніх контактів із учнями литовського Алітуса.

Олена Науменко, мистецтвознавець