Гуманітарна місія литовської делегації на сході України

З нагоди святкування великого релігійного свята  Благовіщення Пресвятої Богородиці литовська делегація здійснила робочий візит до східного регіону України – Донецької та Луганської області, де у рамках боротьби проти російської агресії проводиться Операція об’єднаних сил.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, військовий аташе полковник  Алгрідас Норкус та голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, цього разу у супроводі волонтерів міжнародної благодійної організації «Карітас» та камерного оркестру імені  Святого Христофора, знов відвідали українських військових 30 окремої механізованої  бригади ім. князя Костянтина Острозького.

Нагадаємо, під час останньої поїздки на Донеччину (лютий 2019 р.) посол Марюс Януконіс та  меценат Робертас Габулас привезли на передову необхідний бійцям гуманітарний вантаж. Тоді ж, у ході офіційної частини візиту вони вручили командуванню бригади почесні нагороди, а скульптор Олесь Сидорук від імені «Творчої майстерні Сидорука і Крилова» презентував  макет майбутньої меморіальної дошки на честь Костянтина Острозького (невдовзі відбудеться відкриття пам’ятного знаку у Новоград-Волинському).

Для артистів Вільнюського муніципального камерного оркестру Святого Христофора це вже не перший візит до зони проведення АТО\ООС. Колектив, що нещодавно відзначив свій 25 – річний ювілей, займається благодійною діяльністю в Україні, надаючи щиру допомогу дитячим будинкам, а також пораненим бійцям, для яких збираються пожертви від концертної діяльності. Так, минулого року музиканти оркестру здійснили великий концертний тур містами України, спрямовуючи кошти на підтримку української армії та дітей східних регіонів.

… З прифронтової  Костянтинівки у супроводі військових  гості вирушили до штабу бригади, де їх тепло зустрічало командування частини.  Під час брифінгу з командиром бригади полковником Іваном Гаразом, його заступниками й представниками штабу Об’єднаних сил  литовські гості, що прибули з благодійною місією, обговорили ефективні напрямки співробітництва у військовій та соціально-гуманітарній сферах, а також розглянули деякі культурно-освітні аспекти майбутньої роботи. Офіційна частина завершилась Божественною Благовіщенською літургією, яку провів  військовий капелан бригади отець Олександр –  усі разом щиро помолилися за мир і здоров’я українських захисників, що обороняють зараз Україну.

На знак подяки від усього литовського народу голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас привіз військовим фрагмент репродукції знаменитої картини «Битва під Оршею», що зображує ключовий момент п’ятивікової давності, – великий литовський гетьман Костянтин Острозький з піднятим перначем віддає наказ переслідувати московську кінноту, яка вже терпить поразку у великій баталії 1514 р.  Разом із послом Марюсом Януконісом меценат передав дарунок командуванню бригади.

      

Аби засвідчити свою підтримку українським військовим у нелегкі для нашої країни часи, гості розгорнули національний литовський триколор, державний прапор України та історичний стяг із зображенням «Погоні», що  символічно нагадало про давні союзницькі відносини та спільні українсько-литовські перемоги.

У рамках своєї місії литовська делегація спрямувала подальший  маршрут Луганщиною. Разом із співробітниками  штабу ООС та військовослужбовцями Збройних Сил України гості завітали спершу до Сєвєродонецька, де зустрілись з головою Луганської обласної  військово-цивільної адміністрації Сергієм Філем.

          

Під час прес-брифінгу керівник облдержадміністрації доповів гостям про складну ситуацію в їхньому регіоні, окресливши коло проблем Луганщини, які виникли через російську агресію. Учасники заходу  обговорили низку важливих проектів щодо покращення життя луганчан, визначивши основні напрями цивільно-військової співпраці. Крім того, на зустрічі зазначалось, що Литовська Республіка, яка підтримує Україну в її європейському виборі, готова й надалі долучатись до вирішення пекучих потреб області, зокрема, тих, що стосуються дитячих закладів. Наразі, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс повідомив, що у грудні минулого року у Вільнюсі відбувся благодійний концерт Камерного оркестру Святого Христофора та українського гурту «Океан Ельзи». На зібрані від виступу кошти були закуплені музичні інструменти, а також інші гуманітарні речі, які литовська сторона готова передати луганським школам. Сергій Філь подякував гостям за чуйність та допомогу, яку вони не вперше надають дітям їхнього неспокійного регіону, підкресливши, що ця підтримка є надзвичайно цінною й корисною для них.

Цього ж дня, відвідавши дітей підопічних закладів Сєвєродонецьку – обласного дитячого протитуберкульозного санаторія та дитячого будинку «Малятко», гості завітали до Лисичанська, де на них вже чекав міський голова Сергій Шилін зі своїми помічниками.

За круглим столом відбулось обговорення міських проблем, а також розглянуті напрямки подальшого співробітництва в культурній  та освітній сферах за участю Посольства Республіки в Україні, фонду «Корона князів Острозьких», литовських волонтерів та військових Збройних Сил України.

     

Під час зустрічі мер Лисичанська запросив колектив Камерного оркестру Святого Христофора виступити на святкуванні 5 – ї річниці визволення міста від бойовиків. Нагадаємо, у березні минулого року, у рамках святкування 100 – річчя  Відновлення Литовської держави, артисти Вільнюського камерного оркестру Святого Христофора вже давали благодійні концерти на Луганщині – у школах Сєвєродонецька, Лисичанська та Новодружеська,  що були ініційовані Міністерством культури Литовської Республіки та Посольством Литви в Україні за підтримки литовських волонтерів Caritas й української громади.

Разом з міським головою  делегація відвідала Лисичанську загальноосвітнью школу І – ІІІ ступенів №25, центр урбанкультур «Дружба»  – перший на сході України центр вуличної культури для спортивної й творчої молоді, а також Новодружеську дитячу школу мистецтв. Вихованці закладів у найкращих традиціях, хлібом-сіллю, зустрічали  поважних гостей, для яких підготували подарунки й чудову концертну програму.

В теплій, дружній атмосфері відбувалось спілкування юних луганчан з представниками делегації, що були вражені дитячою щирістю, артистизмом й особливою повагою до них (учні школи №25 зустрічали їх литовською мовою). Гості привезли дітям цінні подарунки: спортивне знаряддя, медійне приладдя, музичні інструменти, прапори тощо.

На завершення візиту посол Литви Марюс Януконіс, аташе з питань оборони Алгрідас Норкус, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас у супроводі військових та мера Лисичанська відвідали навчально-виховний комплекс «Гарант». Заклад пишається тим, що має добре облаштований кабінет «Захисту Вітчизни та Євроатлантичної інтеграції», ідея створення якого зародилась ще два роки тому під час першого візиту посла Литви.

У дружньому колі сторони згадували про реалізовані проекти, говорили про майбутні спільні заходи та перспективи подальшої співпраці. На пам’ять про теплу зустріч, гості подарували ліцею прапори Литви, ЄС та НАТО. Відтепер, під гаслом «Слава Україні! – Героям Слава» вони займуть почесне місце в кабінеті закладу як символічний знак того, що українці захищають не тільки свою свободу, але й європейські цінності.

Поїздка на схід, за визначенням усіх учасників, виявилась надзвичайно насиченою й плідною, вона залишила приємні враження та позитивні емоції, а це свідчить про доброзичливість сторін й  прагнення до злагодженої міжнародної співпраці у майбутньому.

Олена Науменко