«Кленова Арка — 2019».

8 листопада 2019 року у Житомирі відбулось урочисте закриття 20-го багатонаціонального командно-штабного навчання «Кленова Арка — 2019».

Двотижневий захід, який цього року проходив на базі 199-го Навчального центру Десантно-штурмових військ Збройних Сил України за підтримки ЗС Канади, об’єднав майже 300 міжнародних партнерів із дев’яти країн: Польщі, Литовської Республіки, Болгарії, Грузії, Черногорії, Румунії та  Македонії.

Україну, яка восьмий рік поспіль бере участь у навчаннях, представляла 95-а окрема десантно-штурмова бригада та офіцери ДШВ ЗСУ України у складі Литовсько-Польсько-Української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького (ЛІТПОЛУКРБРИГ).

Під час навчання усі учасники заходу отримали нові знання, необхідні для планування та підготовки миротворчих операцій, демонстрували вміння правильно приймати рішення в різних умовах ведення бою та обмінювались власним досвідом. Для українських штабних офіцерів навчання стали дієвим кроком у рамках співпраці з НАТО й наближення до стандартів військово-політичного союзу.

На заключних урочистостях «Кленової Арки — 2019»  були присутні високоповажні гості з різних країн та представники засобів масової інформації, яким продемонстрували зразки військової техніки та сучасного спорядження, що є на озброєнні ДШВ ЗС України.               

Почесним гостем церемонії з нагоди закриття міжнародного навчання став голова українсько-литовського фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, спеціально запрошений командуванням ЛІТПОЛУКРБРИГ. Благодійний фонд та об’єднана військова бригада, маючи спільне високе найменування, вже не перший рік співпрацюють разом у всіх заходах, пов’язаних із іменем Костянтина Острозького (знаком дружніх відносин між організаціями, що представляють військову та культурно-гуманітарну діяльність, стала пам’ятна дошка, подарована фондом для штабу ЛІТПОЛУКРБРІГ у Любліні).

Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України висловило слова щирої вдячності Робертасу Габуласу за плідну співпрацю з військовими, вагомий внесок фонду у справі популяризації та вшанування пам’яті великого полководця Костянтина Острозького, а також за особисту благодійницьку підтримку, яку меценат надає українським бійцям та їхнім родинам. Командувач Десантно-штурмових військ Збройних Сил України генерал-майор Євген Мойсюк особисто нагородив Робертаса Габуласа почесною відзнакою ДШВ ЗС України. Зазначимо, вже  вкотре меценат отримує нагороди від військових, що є свідченням високої довіри та спільного прагнення до злагодженої співпраці.

Олена Науменко