Концерт класичної музики з нагоди 100-річчя відновлення Литовської держави.

           Напередодні Дня Незалежності Литви, 10 березня 2018 року,  Великий зал Київської консерваторії, що носить ім’я Героя України Василя Ступака, зібрав численних шанувальників класичної музики – киян та гостей міста.  Під час гастрольного туру по Україні тут відбувся концерт Вільнюського Камерного оркестру св. Христофора  – відомого своєю благодійницькою діяльністю як в Литві, так і далеко за  її межами. Литовські артисти, під керівництвом шановного диригента Донатаса Каткуса, подарували слухачам чудову музичну програму «За вашу і нашу свободу»,  що приурочена до 100 – річчя відновлення Литовської держави (16 лютого) і відновлення Литовської незалежності (11 березня).

Велику допомогу в організації святкового заходу надали Посольство Литовської Республіки у Києві, а також військові та громадські організації. Для оркестру св. Христофора подібні концертні програми є проявом щирої і корисної підтримки народу України, насамперед, дітям прифронтової Луганщини та пораненим бійцям, для яких збираються пожертви від концертів.

***

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, пані Йоліта Януконене, диригент Донатас Каткус та старший науковий співробітник Києво-Печерського заповіднику Любомир Михайлина.

11 березня, на запрошення голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа, у супроводі дружини Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні пані Йоліти Януконене, маестро Донатос Каткус відвідав Києво-Печерську лавру. Для  нього була  проведена оглядова екскурсія експозицією виставки «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», яку курирує старший науковий співробітник Києво-Печерського заповіднику Любомир Михайлина. Почесний гість, відомий своєю стійкою громадською позицією, із глибокою зацікавленістю сприймав історичні матеріали, що давали можливість доторкнутися до спільної історії наших народів часів знатного княжого роду. Зацікавлений історією династії Острозьких, вражений макетом меморіального надгробку, за яким буде втілюватись монументальний пам’ятник для Успенського собору, пан Каткус висловив  бажання надалі співпрацювати із фондом та підтримувати  проекти, якими опікується Робертас Габулас.

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та диригент Донатас Каткус.

Для фонду «Корона князів Острозьких»  ця зустріч є важливою, адже у нього стає все більше щирих прихильників не тільки в Україні, але й в Литві. Ми сподіваємось, що партнерство з Вільнюсьським Камерним оркестром св. Христофора, зокрема, з відомим артистом Донатасом Каткусом, надалі сприятиме зміцненню українсько-литовських стосунків в культурній політиці, що здатна неабияк піднімати патріотичний дух суспільства.

…Робертас Габулас та Посол Марюс Януконіс подарували гостю символічну скульптуру «Витязь», що є зменшеною копією монумента усім борцям за свободу Литви, над яким зараз працюють скульптори О.Сидорук, Б.Крилов та А. Сакалаускас для міста Каунаса.

Олена Науменко