Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відвідує Києво-Печерську лавру

23- 24 лютого 2021 року новообраний міністр закордонних справ Литовської Республіки Габріелюс Ландсбергіс вперше з робочим візитом перебував в Україні. Під час зустрічі з українським очільником МЗС Дмитром Кулебою, що проходила у рамках  міністерського заходу з прав людини, сторони обговорювали важливі  питання міжнародного порядку денного, зокрема щодо стратегічного партнерства України і Литви.

Керуючись спільною декларацією формату Люблінського трикутника й враховуючи  давні історичні зв’язки між країнами, глави МЗС націлені зміцнювати міжнародне партнерство  в культурній сфері також. Посилений інтерес дипломатів останнім часом спрямований на масштабний культурно-історичний проект   відтворення пам’ятника Костянтину Острозькому в Києві, реалізацією якого опікується голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас.

Другого дня свого візиту литовський дипломат, на запрошення пана Габуласа, відвідав Києво-Печерську лавру. Окрім самого голови фонду, високого гостя зустрічали в.о. Генерального директора НКПІКЗ Олександр Рудник та скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, на яких покладена місія відтворення історичного пам’ятника князю Острозькому.                                                                                                                                  Візит  високого гостя до лаври розпочався з оглядової екскурсії, яку для нього радо провели наукові співробітники Києво-Печерського заповіднику. Дипломат зацікавився унікальними архівними та історичними матеріалами, представленими на виставці «Князі Острозькі: європейський вимір української історії».  Надихнувшись  епохою роду Острозьких, він з інтересом оглянув макет надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу,  після чого екскурсія продовжилась Успенським собором, де у недалекому майбутньому постане відтворений монумент.

На завершення візиту Робертас Габулас запросив пана Ландсбергіса до приміщення Великої лаврської дзвіниці. Віднедавна тут експонується вже відтворений в натуральний розмір  мармуровий фрагмент ренесансного надгробку – фігура князя на кам’яному саркофазі, який підтримується трьома фігурами геральдичних левів. Лаконічний дизайн інтер’єру, де виставлена скульптура, доповнений банерами з фото-та інформаційним матеріалом, що демонструє роботу фонду та ілюструє творчий доробок майстрів.

Литовський дипломат, охоче спілкуючись із Робертасом Габуласом та українськими скульпторами Олесем Сидоруком і Борисом Криловим, дізнався про деякі особливості в роботі над пам’ятником, а також певні технічні складові, що супроводжували проект на його різних етапах.

Високо оцінивши роботу фонду «Корона князів Острозьких» та колективу Києво-Печерського заповідника, побажавши подальших творчих успіхів скульпторам та науковцям, пан Ландсбергіс залишив свій відгук в книзі  для Почесних відвідувачів музею.

Він особисто подякував меценату Робертасу Габуласу за запрошення й повно надану інформацію щодо втілення міжнародного проекту і додав, що буде  надалі з інтересом слідкувати за благородною справою фонду і сприяти скорішому завершенню пам’ятника Острозькому.

Зі свого боку, з почуттям глибокої вдячності за підтримку, яку надає Литва на державному рівні від самого початку роботи,  Робертас Габулас презентував гостю статуетку «Витязя Свободи» (скульптори О.Сидорук та Б.Крилов), як символ інтернаціонального єднання України і Литви.

Сподіваємось, що візит до лаври й досягнуті домовленості  між сторонами матимуть позитивні результати й сприятимуть плідній співпраці у майбутньому.

Олена Науменко