Нагородження голови фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа у Вільнюсі

13 грудня 2019 року, напередодні Різдвяних свят, у Міністерстві закордонних справ Литви відбулась урочиста подія, у якій прийняли участь етнічні литовці, що зараз мешкають поза політичними кордонами своєї історичної батьківщини. У цей день до Вільнюса з’їхалися найкращі представники литовської громади, розпорошені по різних державах світу, щоб отримати свої заслужені нагороди за видатні заслуги перед Литвою.

Церемонія нагородження, яка повинна була відбутися у рамках недавнього V Українсько-литовського економічного форуму, стала окремим святом і, незважаючи на те, що припало на «нещасливу п’ятницю», пройшло у затишній й дружній атмосфері. Серед учасників заходу – відомі люди, які відзначились у різних сферах діяльності: політики, держслужбовці високого рангу, провідні представники бізнес-структур, громадські, культурні й релігійні діячі.

Міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічус, вручаючи присутнім відзнаки за багаторічну сумлінну працю й заслуги перед литовським народом, підкреслив, що кожний з них, особисто, піднімаючи «планку» Литви, сприяє плідній та ефективній взаємодії між країнами.

Почесною відомчою відзнакою – медаллю ІІ ступеня за заслуги перед Литвою – був нагороджений і голова Благодійного українсько-литовського фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас.

        

Висока нагорода, якої був удостоєний меценат за клопотанням Надзвичайного і Повноважного  Посла Литовської Республіки  в Україні Марюса Януконіса, – це результат високого професіоналізму, активної життєвої позиції, творчого  підходу до реалізації  важливих проектів в галузі культури, а також свідчення  щирої відданості інтересам Литви та України.

***

Впродовж 20 років Робертас Габулас живе і працює в Україні – і за цей час він полюбив її як свою другу батьківщину – проте ніколи не забуває і Литву. Крупний бізнесмен і новатор, який створив на українському ринку одне з найпотужніших підприємств у дорожній галузі, він є частим гостем економічних форумів, ділових заходів й круглих столів. Окрім обміну досвідом та обговорення пекучих проблем на зустрічах підприємців активізуються також культурні зв’язки – важливо, що в одному напрямку взаємодіють у наш час культура і бізнес.

Паралельно з діловими проектами Робертас Габулас реалізує міжнародні культурно-гуманітарні програми, основою яких є популяризація спільної українсько-литовські історії. Очоливши у 2016 році  Благодійний фонд «Корона князів Острозьких»,  меценат узяв на себе копітку, відповідальну, але творчу  місію. Так, за сприяння Посольства Литви в Україні та литовського Уряду,  він здійснює керівництво наймасштабнішим  міжнародним проектом, пов’язаним з відтворенням втраченого надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. У тісній співпраці з авторами проекту – скульпторами Олесем Сидоруком, Борисом Криловим та Арунасом Сакалаускасом проект вже набув значного поширення й нових перспектив розвитку.

Благодійний фонд «Корона князів Острозьких здійснює суспільно-важливі мистецькі програми і в самій Литві. За останні роки були відкриті: пам’ятник видатному філософу й культурному діячу Відунасу у Клайпеді, великому князю литовському і королю Польщі Сігізмунду II Августу у м. Пасваліс,  кінний монумент «Витязь Свободи» у Каунасі, а також одна з трьох меморіальних дощок на честь Костянтина Івановича Острозького у Вільнюсі (скульптори О.Сидорук та Б.Крилов).

Новим напрямом громадської та благодійницької діяльності Робертаса Габуласа є участь у створенні «Фонду Яна Кароля Хоткевича». Один із засновників фонду, член громадського комітету, до складу якого входять також відомі литовські науковці, суспільні, релігійні діячі й журналісти, він займається відродженням пам’яті визначного військового й політичного діяча часів Речі Посполитої Яна Кароля Хоткевича. Великий гетьман литовський, який командував всіма силами Речі Посполитої, здійснив ряд перемог і, як відомо, відбив усі атаки турецьких військ у Хотинській битві. Наразі, співпрацюючи з українськими істориками, Робертас Габулас розробляє програму спільних заходів з вшанування великого гетьмана Хоткевича, до яких планує долучити фонд «Корона князів Острозьких». Сподіваємось, що результатом спільної роботи двох фондів стануть цікаві ідеї та нові проекти.

Активна багаторічна діяльність Робертаса Габуласа в Україні та Литві, прагнення приносити користь суспільству у будь-якій сфері:підприємницькій, культурно-мистецькій чи гуманітарній -це яскравий приклад високої цілеспрямованості й твердої громадянської позиції. Колектив фонду «Корона князів Острозьких» щиро вітає свого керманича з почесною нагородою і бажає невпинного руху вперед.

Олена Науменко