ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО В ЛИТВУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днями, у рамках запланованого турне країнами Балтії, президент України Володимир Зеленський  з офіційним візитом відвідав  Литовську Республіку. Український лідер, який напередодні завершив свій робочий візит до Естонії, прибув до Вільнюса, щоб на найвищому рівні провести переговори, направлені на поглиблення двосторонніх відносин з дружньою Литвою.

Під час офіційного візиту Володимира Зеленського до Литви голови держав обговорювали двосторонні політичні та економічні відносини, піднімали питання євроатлантичної інтеграції, війни на Донбасі та мирних переговорів у нормандському форматі. За участю міністрів і послів вони прийняли участь у роботі Дванадцятого засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки, підсумком якого стало підписання Декларації про розвиток стратегічного партнерства на період 2020 по 2024 роки.

Зустріч на найвищому рівні у Вільнюсі співпала  з масштабним заходом 2019 року – V Українсько-литовським економічним форумом, у якому брали участь Президенти України та Литви, представники урядів, дипломатичних установ, а також бізнесмени та економісти з двох країн. Організаторами заходу, традиційно, виступили УСПП (українську сторону очолив президент  Союзу промисловців та підприємців України Анатолій Кінах) та конфедерація промисловців Литви на чолі з президентом організації Робертасом Даргісом.

У складі української делегації на форум був запрошений  і голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас. Як успішний бізнесмен, «Почесний  дорожник», за 20 років проживання в Україні він створив найпотужніше підприємство у галузі дорожнього будівництва і паралельно з цим, за підтримки Посольства та Уряду Литви, реалізує  спільні українсько-литовські культурні проекти.

Впродовж двох днів роботи форуму, 27-28 листопада, представники вітчизняних і литовських  бізнес-структур обмінювались досвідом, обговорювали пекучі проблеми підприємців й визначали  стратегічні шляхи розширення партнерських контактів. Результатом роботи заходу стало підписання Меморандуму між УСПП та Конфедерацією промисловців Литви про активізацію співробітництва в різних сферах діяльності, в тому числі науковій  і культурно-гуманітарній. За визначенням президента Науседи, цей документ стане основою подальшого розвитку плідної та ефективної взаємодії між країнами.  Документ націлений, окрім економічних питань, зміцнювати й культурні зв’язки – через втілення суспільно-важливих програм, основою яких є відстоювання європейських цінностей.

Після завершення засідання  Президенти України та Литви охоче спілкувалися з представниками українського та литовського бізнесу. Володимир Зеленський подякував діловим радам й організаторам економічного форуму, наголосивши на особливих стосунках та історичній дружбі між Україною та Литвою. Справжній інтерес  у нього викликав проект відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому у Києво-Печерській лаврі, який успішно просувається завдяки зусиллям голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа. Володимир Зеленський наголосив на важливості вшанування пам’яті виняткової людини, яка зіграла яскраву роль в історії  обох країн.

Президент Литви Гітанас Науседа на знак подяки за те, що меценат приєднався до його команди й активно підтримував під час передвиборної кампанії, за втілення фондом високих прагнень наших дружніх  країн, запросив  Робертаса Габуласа на офіційний обід за участю Президентів, дипломатів, міністрів та інших посадових осіб.

Серед почесних гостей бенкету був і екс-президент Литви Валдас Адамкус, який завжди підтримує проекти фонду і надихає на вирішення наступних спільних задач.

Участь Робертаса Габуласа в урочистих заходах у Вільнюсі є яскравим свідченням високої довіри до нього та найвищою оцінкою командної професійності його фонду.

Олена Науменко