Освячення ікони "Пресвятої Богородиці – покровительки українських воїнів" у Михайлівському Золотоверхому соборі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11  січня 2020 року у Михайлівському Золотоверхому соборі був здійснений чин освячення унікальної ікони “Пресвятої Богородиці – покровительки українських воїнів”, що була написана нещодавно саме для українських військових. Ця довгоочікувана подія відбулась у рамках Всеукраїнської акції «Воїни під покровом Богородиці», яка була започаткована Синодальним управлінням військового духовенства та підтримана Благодійним фондом «Корона князів Острозьких», який очолює меценат Робертас Габулас.

У присутності журналістів  й десятків прихожан храму Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній у співслужінні голови СУВД митрополита Іоана (Яременка), першого заступника голови СУВД прот. Тараса Мельника та військових капеланів звершив освячення понад 20 тисяч ікон (списків) – від широкоформатних до кишенькового  зразка, які будуть вручені військовим усіх частин для їхнього молитовного захисту. В урочистій церемонії освячення брали участь високоповажні гості – Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, коштом якого були виготовлені копії ікон, командир 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького полковник Іван Гараз, а також командувач литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького полковник Дмитро Братішко.

Як відомо, ще з козацьких часів Пресвята Богородиця виступала заступницею українського війська та захисницею від ворогів: під її зображенням на хоругвах молились та виступали у похід козаки, а по його завершенні справляли молебень на честь Божої Матері. Особливе пошанування Покрови Богородиці збереглося і в наш час. Автор ікони, художник Юрій Нікітін, розробляючи сюжет, на прохання самих військових, дещо модернізував традиційну іконографію «Козацької Покрови». Так, працюючи над новим оберегом для військових, він символічно поєднав під святим покровом-омофором українських захисників різних часів – від Рівноапостольного князя Володимира Великого та Великого гетьмана Костянтина Острозького до українських героїв, що боронять територіальну цілісність держави на Сході України.

Під час проведення заходу командувач LITPOLUKRBRIG полковник Дмитро Братішко та командир 30-ї ОМБр полковник Іван Гараз отримали образи, які передадуть до штабів своїх підрозділів для підняття морального духу особового складу. За  заслуги у відродженні духовності  в Україні та відданість ідеалам добра митрополит Епіфаній благословив їх на добру та щасливу службу та відзначив орденами Миколая Чудотворця.

Наприкінці відправи митрополит звернувся до усіх присутніх  із промовою, наголосивши, що Православна Церква України та військові священнослужителі-капелани завжди молитимуться за наших захисників й духовно підтримуватимуть їх.

Після освячення відбувся брифінг, на якому організатори події відповіли на питання журналістів. Також владико привітав почесних гостей, пана Посла та мецената Робертаса Габуласа, з прийдешнім державним святом Литви – Днем захисників свободи, що відзначається 13 січня.        

Робертас Габулас, активний учасник волонтерського руху в Україні, який з благословення Предстоятеля Епіфанія нещодавно був нагороджений орденом святого Архістратига Михаїла ІІ ступеня, зазначив, що напередодні литовського свята для нього є дуже символічним брати участь у цьому проекті – Литва з Україною будуть нарощувати масштаби співпраці  у культурно-гуманітарній та військовій сферах заради спільної безпеки, миру й добробуту в наших країнах.

Освячена у ці особливі різдвяні дні ікона «Покрови», сподіваємось, стане надзвичайно сильним оберегом, з яким Божою милістю, нарешті, буде досягнена повна перемога над агресором.

Олена Науменко