Пам'ятник Олександру Ягеллончику у Каунасі

Днями у Каунасі було встановлено пам’ятник на честь Великого князя литовського Олександра Ягеллончика.

        

Це одна з останніх робіт  відомих скульпторів Олеся Сидорука та Бориса Крилова, чиї  історико-патріотичні монументи  вже давно полюбилися литовським громадянам,  завдяки своїм високохудожнім  якостям та глибокому  образному змісту.  Нагадаємо, шість років тому, у рамках 100- річчя відновлення  литовської незалежності, у Каунасі було встановлено  6 – метровий  кінний пам’ятник «Витязь Свободи», що став символом усім  борцям за свободу Литви  (реалізований за підтримки  голови  фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа та фонду «Вітіс»).

Новий проект  (дарунок місту від фонду Пранаса VšĮ PK) розроблено й  відлито в бронзовій майстерні в Києві  (бронзоливарне виробництво фірми «Саямат») в умовах війни з російським агресором, коли було дуже важко працювати під постійними ворожими обстрілами, в перервах між  відключенням електроенергії.

Незабаром, 15 липня, відбудеться урочисте відкриття  пам’ятника національного значення для литовців.  Міське середовище  Каунаса доповниться новим творчим доробком українських майстрів  і стане ще одним символом незламності проти зовнішніх ворогів.