Переговори щодо виготовлення монумента «Витязь свободи» у м. Каунасі.

 

 

16 лютого 2018 року Литва відзначатиме 100-річчя відновлення своєї державності.  З нагоди  ювілейних урочистостей по всій країні пройдуть святкові заходи, в яких приймуть участь жителі самої Литви, а також литовська світова спільнота.

Українсько-литовський Благодійний фонд «Корона князів Острозьких»  Робертаса Габуласа у рамках  цієї події активно взаємодіє з різними литовськими фондами та організаціями. Разом зі скульпторами  О.Сидоруком, Б.Криловим та А.Сакалаускасом, що плідно співпрацюють з фондом,  вже певний час реалізуються важливі для Литви скульптурні монументи – символи свободи країни. Вже зроблено вагомий внесок у цій довгостроковій справі. Так, за фінансової підтримки литовського Сейму, восени минулого року у місті Швекшна було встановлено пам’ятник  видатному релігійному й суспільному діячу Казимиру Шаулісу, що дбав про демократичне майбутнє країни. Крім того, паралельно з відтворенням мармурового надгробка Костянтина Острозького  у Києві, скульптори зараз працюють  ще над одним монументом  для Литви – пам’ятником філософу та драматургу Відунасу, що незабаром постане у місті Клайпеда (вже готується до лиття з бронзи).

                                                      

На фото: пам’ятник Казимиру Шаулісу   у м. Швекшна.               На фото: модель пам’ятника    Відунасу  в  Клайпеді

Важливим є те, що згадані пам’ятники створюються саме в Україні, а колектив скульпторів, завдяки своїй професійній майстерності та художньому  баченню, вкотре доводять що можуть гарантувати  якісну роботу й заслуговують на довіру в інших мистецьких проектах. Минулого року вони виграли конкурс на створення монументу  борцям за свободу Литви, яку уособлюватиме озброєний вершник – «Витязь свободи».  Узагальнений образ воїна, що набув широкого розголосу в литовському середовищі, вирішено встановити у Каунасі, другому після Вільнюса місті Литви, де вперше пролунав заклик до відновлення незалежності від СРСР.

На фото: «Витязь свободи»

Ініціатором цього виступив мер Каунаса – Вісвальдас Матійошайтіс, який  з усіх конкурсних варіантів виділив саме проект українських скульпторів як той, що визначається глибиною художньої ідеї та має високу мистецьку цінність. Їх броньований «Вітіс», що на здибленому коні, озброєний  мечем, наче  герой історичної Грюнвальдської битви, постане на  високому кам’яному постаменті  як символ суверенітету країни, що єднає і захищає свій народ.

Напередодні ювілейної дати, після довготривалих переговорів із членами правління фонду «Вітіс» та меценатами, що фінансуватимуть проект, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, у супроводі  скульпторів,  відвідав Литву. Під час ділової зустрічі з керівництвом литовського фонду та обговорення певних питань щодо виготовлення пам’ятника, між сторонами була  підписана угода про належну співпрацю у реалізації проекту.

                             

У ході візиту Робертас Габулас зустрівся також із мером Каунаса В. Матійошайтісом. Ініціативна і досвідчена людина, керівник, що сприяє  розвитку міста не на словах, а на ділі, мер пообіцяв зі своєї сторони надати повну підтримку проекту та створити сприятливі умови для його забезпечення. Результатом трьохсторонніх переговорів за «круглим столом» стало підписання основних домовленостей щодо встановлення й урочистого відкриття монумента, яке заплановане на 6 липня цього року.

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас

«Я впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо встановити пам’ятник вчасно, саме до Дня державності Литви, – пояснює голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, – Каунас вже чекає на свого «Витязя».

Олена Науменко