Підписання Меморандуму між СУВД ПЦ України та Благодійним фондом «Корона князів Острозьких»

22 листопада 2019 року на території Михайлівського Золотоверхого монастиря у великій залі Київської православної богословської академії відбулась офіційна зустріч голови Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом та Головою Синодального управління  військового духовенства Православної Церкви України митрополитом Черкаським і Чигиринським Іоаном (Якименко).

На зустрічі були присутні також перший заступник голови СУВД протоієрей Тарас Мельник, військовий капелан Юрій Казміренко та відомий художник Юрій Нікітін, який працюючи в традиціях сакральних творів, презентував ікону «Пресвятої Богородиці» – Покровительки українських воїнів, де зображено  визначного воєначальника, князя Костянтина Острозького.                                          Під час зустрічі сторони обговорили  ряд актуальних питань, пов’язаних з роботою військових капеланів та можливістю проведення медичної реабілітації  постраждалим священикам, учасникам бойових дій на сході України. Митрополит Іоанн висловив щиру вдячність Посольству Литовської Республіки за усесторонню допомогу, яку дружня Литва надає нашій країні в умовах російського вторгнення.

Посол Марюс Януконіс, у свою чергу, визначив ті значні звершення у здобутті демократичних цінностей та свободи, яких досягла Україна після Революції Гідності.

    

У рамках заходу був підписаний Меморандум про двосторонню співпрацю між Синодальним управлінням військового духовенства та Благодійним фондом «Корона князів Острозьких».       

Нагадаємо, напередодні підписання Меморандуму між сторонами,  отець Іоанн нагородив мецената Робертаса Габуласа Благословенною грамотою Синодального  управління військового духовенства.

Релігійна організація, яку очолює митрополит, та Робертас Габулас, активний учасник волонтерського руху, підтримують спільними зусиллями військовослужбовців 30 – ї ОМ бригади імені Костянтина Острозького. Нещодавно, митрополит  освятив меморіальну  дошку на честь  видатного полководця Костянтина Острозького у Новоград-Волинському, яка була презентована військовій бригаді фондом «Корона князів Острозьких» та  скульпторами «Творчої майстерні Сидорука і Крилова».

Під час перемовин  сторони визначились стосовно перспектив та форматів подальшої співпраці, а також домовились про участь у культурно-гуманітарних та духовно-просвітницьких заходах, якими вони опікуються. Сподіваємось, що досягнуті під час зустрічі домовленості  матимуть позитивні результати для обох організацій, а масштаби співпраці  у культурно-гуманітарній та військовій сферах  будуть нарощуватись  між ними й надалі, задля безпеки, миру й добробуту в нашій країні.

 

Олена Науменко