Підписання угоди про співробітництво між Посольством Литви та фондом «Корона князів Острозьких»

Упродовж останніх років двосторонні українсько-литовські відносини   відзначаються динамічним розвитком. Приоритетним напрямком  співробітництва є  розвиток та реалізація спільних взаємовигідних проектів та заходів, спрямованих на зближення двох держав.

15 вересня 2017 року, у Посольстві Литви урочисто була підписана угода про співробітництво між дипломатичною установою, яку представляє  Надзвичайний  і Повноважний  Посол Литовської Республіки  Марюс Януконіс, та  Благодійним фондом «Корона князів Острозьких», головою якого є меценат  Робертас Габулас.

На фото: Надзвичайний  і Повноважний  Посол Литовської Республіки  Марюс Януконіс та  голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких».

У рамках реалізації спільної програми щодо двосторонньої взаємодії, договором була передбачена передача державних коштів, які надійшли від Уряду Литви до фонду. Фінансова допомога направлена на реалізацію важливого для обох країн проекту з відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Підписаний договір, що забезпечує додаткове фінансування проекту, наближує до  важливого етапу в роботі: до виготовлення  макету в натуральний розмір, а в подальшому і до виготовлення самого пам’ятника.

Голова фонду Робертас Габулас подякував литовській стороні, що на державному рівні дбає про збереження та популяризацію суспільно значимих проектів, які є важливими для зростання  самосвідомості українців і литовців. Він зазначив, що підписана угода буде сприяти  підвищенню та  нарощенню масштабів співпраці між фондом та литовською стороною у майбутньому. Вона стане  міцним фундаментом, що  закріплює двосторонні відносини.

Олена Науменко, мистецтвознавець