Пошук мармуру для пам’ятника Костянтину Острозькому

Масштабний міжнародний проект з відтворення  надгробного пам’ятника Великому гетьману, князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври нещодавно набув нового свіжого імпульсу. Завдяки енергійним діянням голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа робота над монументом перейшла до наступного  важливого етапу – пошуку  якісного матеріалу, найбільш відповідного для втілення репрезентативної  скульптури.

З перших кроків  реалізації проекту велику підтримку фонду у його благодійній справі надає дружня Литва. Усвідомлюючи давні історичні корені двох країн, спільний  культурний спадок й вагому роль князя Острозького в загальноєвропейському значенні, дипломатичне представництво Литви в Україні, Сейм Литви активно долучилися до проекту, забезпечуючи додаткове фінансування та надаючи допомогу у розв’язанні різних супутніх питань, пов’язаних із його успішним виконанням.

Так, заручившись підтримкою Надзвичайного і Повноважного  Посла Литовської Республіки в Україні Марюса Януконіса та Міністра  закордонних справ Литовської Республіки Лінаса Лінкявічюса, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, у супроводі скульптора Олеся Сидорука, нещодавно здійснив робочу поїздку до Італії.

Метою дослідницько-розвідувальної експедиції було виявлення в місцевих кар’єрах мармуру, ідентичного тому, з яким працювали  майстри 16 ст. на теренах Річчі Посполитої. Знаменитий італійський мармур, відомий з часів античності, завдяки своїм широким пластичним можливостям та  багатим декоративним властивостям повністю виправдовує вимоги скульпторів, що працюють над лаврським надгробком («Творча майстерня Сидорука і Крилова»).

Маючи ґрунтовну інформацію про основні родовища та підприємства з видобутку каменю, знаючи назву мармуру та необхідний розмір суцільної  брили, Робертас Габулас зупинив свій вибір на фабриках північної Італії, розташованих у квітучих веронських долинах (область Венеція). Тут зосереджені значні розробки рожевого мармуру (Rosso Verona), що за своєю структурою й кольором відповідає тому, з якого були виконані надгробки останніх королів з династії Ягелонів: Сігізмунда І Старого (майстер Б.Берречі, 1529-1531 рр.) та його сина Сігізмунда ІІ Августа (проект Санті Гуччі, 1574-1575 рр.)  у родинній капелі при Вавельському кафедральному костьолі у Кракові. Схожі монументальні пам’ятники з рожевого мармуру зберігаються також у місті Тарнув (Польща) – гетьмана великого коронного Яна та його сина Яна Кріштофа (ск. Падовані, 1561-1570 рр.). Ймовірно, ці надгробки були зроблені на замовлення Василя-Костянтина Острозького, який міг замовити майстрам одного кола й батьківський надгробок в Успенському соборі Києво-Печерської лаври (1579 р.).

… Згідно з попередньою домовленістю, мецената зустрічав та супроводжував під час переговорів Почесний консул Литовської Республіки в Генуї Массімо Мануеллі. Гості відвідали спеціалізовані підприємства, котрі, маючи сучасне обладнання й потужну технологічну базу, зберігають давній зв’язок із традиціями. Завдяки високому виробничому рівню веронські фабрики відбирають лише якісні блоки й можуть гарантувати клієнтам найвищий сервіс. Ознайомившись із великим вибором каменю на складських площах, Робертас Габулас та Олесь Сидорук побували на історичних каменярнях, котрі вразили їх своїми велетенськими схилами (місцеві родовища рожевого мармуру відомі ще за часів Острозьких).

Гості отримали висококваліфіковану консультацію щодо якостей мармуру, засобів його обробки та вибору монолітних, чистих блоків (для скульптури придатні брили без жодних тріщин й плям).

Усі учасники переговорів залишились задоволені діловою зустріччю, у ході якої  сторони обмінялися контактами й думками стосовно перспектив подальшої спільної роботи. За домовленістю, для більш повного вивчення ринку пропозицій, було прийняте ефективне рішення про проведення тендеру серед фабрик. Таким чином, конкурсні торги дозволять обрати гідного  постачальника мармуру та оптимізувати  умови співпраці, вартість й якість послуг.

Повертаючись з Італії натхненними і сповненими ідей, Робертас Габулас та Олесь Сидорук мали нагоду відвідати  старовинний Краків. З новими враженнями, вони з особливим інтересом оглянули архітектурно-скульптурний ансамбль Вавельського собору.

            

Найбільшу увагу зайняли мармурові надгробки Сігізмундової капели, які дають  уявлення про безпосередній художній зв’язок із ідентичним їм надгробком Костянтина Острозького в Успенському соборі лаври (є стилістично близькими за композицією й створювались в один період).

                

…  Майже водночас із візитом Робертаса Габуласа, наприкінці вересня, у Вероні відбулась міжнародна виставка мармуру «Marmomacс 2018», учасником якої став скульптор Борис Крилов. Виставка, що вважається престижною культурною «лабораторією», допомогла відстежити новітні світові тенденції в кам’яній промисловості та ознайомила з найсучаснішими інструментами й технологіями обробки мармуру. Крім того, був обраний білий мармур для майбутнього меморіального комплексу.

Тож, сподіваємось, що найближчим часом творчий колектив скульпторів (О.Сидорук, Б. Крилов та А. Сакалаускас) відтворить втрачений надгробок й нова його версія  буде максимально наближена до втраченого «першоджерела». Побажаємо успіхів фонду «Корона князів Острозьких» у здійсненні намічених задач.

Олена Науменко