Презентація фрагменту майбутнього пам’ятника князю Костянтину Острозькому на території Києво-Печерської лаври

21.01.2021 року у рамках співпраці з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником відбулась робоча зустріч голови українсько-литовського Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа з В.о. Генерального директора НКПІКЗ Рудника Олександра Володимировича. Згідно з домовленостями, досягнутими між сторонами, було прийняте рішення про тимчасове розміщення відтвореного фрагменту надгробного пам’ятника князю Острозькому у приміщенні Великої лаврської дзвіниці.

Князь Костянтин Іванович Острозький – великий гетьман литовський, визначний воєначальник, як один із найбільш щедрих ктиторів Києво-Печерського монастиря, був похований в Успенському соборі Лаври. Його біло-рожевий мармуровий надгробок над похованням (витвір італійських майстрів 16 ст.), на превеликий жаль, був знищений  у листопаді 1941 року…

Відродження пам’ятника в контексті повної архітектурно-художньої  реконструкції Успенського собору є першочерговою задачею фонду «Корона князів Острозьких». Упродовж останніх п’яти років триває напружена робота над проектом. Завдяки власним фінансовим інвестиціям Робертаса Габуласа, а також підтримці литовського Уряду і Посольства Литви успішно втілюються у життя усі його етапи. Впевненими кроками пам’ятник наближується до свого фінального завершення.

Наразі вже  вирубано (у натуральний розмір) мармурову фігуру князя у лицарських обладунках на кам’яному саркофазі, який підтримують три підпори у вигляді фігур левів. Наступні два роки (за умовами договору), поки триватимуть останні роботи над меморіалом, фрагмент пам’ятника  буде експонуватися у приміщенні дзвіниці. Після цього повністю відтворений надгробок  перенесуть на його історичне місце в Успенському соборі лаври.

На фото (зліва направо): скульптор Борис Крилов, В.о. Генерального директора НКПІКЗ  Олександр Рудник,  голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, скульптор  Олесь Сидорук, науковий  співробітник НКПІКЗ, доктор історичних наук Любомир Михайлина

…Меценат Робертас Габулас від імені усього колективу фонду «Корона князів Острозьких» висловив щиру подяку литовській стороні, яка на державному рівні дбає про відтворення пам’ятника Костянтину Острозькому у Києві. Він зазначив, що надана Литвою фінансова і технічна підтримка значно прискорює успішну реалізацію цього масштабного проекту. Голова фонду висловив сподівання, що міжнародне партнерство у культурній сфері надалі буде зміцнюватися й розширюватися завдяки формату Люблінського трикутника, створеного міністрами закордонних справ України (Дмитро Кулеба), Литви  і Польщі. Тож, є надія, що глави зовнішньополітичних відомств, владні структури і благодійні установи в найближчій перспективі посилять увагу до культурно-історичного проекту з відтворення пам’ятника Костянтину Острозькому і сприятимуть його своєчасному завершенню.

Особливу подяку Робертас Габулас виразив скульпторам Олесю Сидоруку і Борису Крилову, адже на них покладена найвідповідальніша місія. Завдяки високому професіоналізму, відповідальності у роботі та високим моральним якостям майстрів у найближчому майбутньому  буде відроджено пам’ятник великій людині, що заслуговує на вічну пам’ять, гідне вшанування і щиру повагу нащадків.

Олена Науменко