Річний звіт фонду "Корона князів Острозьких" з відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Українсько-литовський Благодійний фонд «Корона князів Острозьких» впродовж 2017 року, що виявився надзвичайно плідним і насиченим на події, довів свою актуальність і показав  успішні результати у реалізації проекту з відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. За минулий рік, завдяки енергійним діянням голови фонду Робертаса Габуласа, його власним інвестиціям був виконаний чималий об’єм робіт як безпосередньо скульптурних, так і направлених на популяризацію проекту та залучення нових потенційних партнерів.

Велику підтримку фонду оказали Уряд Литви та Посольство Литви в Україні, зокрема Надзвичайний і Повноважний  Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. Згідно Меморандуму про співробітництво із Посольством Литви, фонд «Корона князів Острозьких» отримав додаткові державні кошти від литовського Уряду. Ця фінансова допомога була направлена цілком на продовження роботи над проектом із відтворення надгробного меморіалу.

Так, виділені Литвою кошти забезпечили перехід до важливого етапу в роботі: окрім макетів у масштабі (1:5) для Вільнюса і Лаври, що були профінансовані Робертасом Габуласом, було виготовлено  ще два  – для Польщі та окремий, робочий, для майстрів. Крім того, вже готова модель фігури князя, що чекає на переведення у твердий матеріал, – вражаючий образ Костянтина Острозького з великою силою надихає скульпторів на подальшу роботу.

Наступним етапом у реалізації творчих задумів фонду стане пошук якісного мармуру, який буде відповідати усім вимогам для втілення репрезентативного пам’ятника великого ідейного значення.

Підводячи підсумки  2017 року, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас висловив щиру вдячність Посольству та Уряду Литви за розуміння та підтримку у забезпеченні важливого сприяння у реалізації проекту, який ще міцніше поглиблює дружні стосунки між країнами. Звітуючи перед Посольством Литви за  використані кошти, він довів, що об’єм фінансування, який був виділений литовською стороною, став вагомою допомогою у виконанні усіх запланованих етапів роботи.

Особливу подяку голова фонду виразив творчому  колективу скульпторів, що у свою чергу звітували перед фондом,  відзначивши їх високий професіоналізм, пунктуальність у роботі та високі моральні якості, необхідні у реалізації проекту такого значного рівня. «Я впевнений, – зазначив Робертас Габулас, – що фонд й надалі буде розвивати свою діяльність на ниві добродійства, відкриваючи нові перспективи у реалізації  державно важливих проектів, які вкрай необхідні для відродження пам’яті  великих особистостей, що відіграли значну роль в українсько-литовської історії».