Святкування 5 – річниці створення ЛитПолУкрбриг у Любліні

2 жовтня 2020 року у Любліні відзначили 5 – річницю створення міжнародної Литовсько-Польсько-Української бригади (ЛитПолУкрбриг) імені Великого гетьмана литовського Костянтина Івановича Острозького.

В ювілейному святкуванні брали участь міністр оборони Литви Раймундас  Каробліс, міністр національної оборони Польщі  Маріуш Блащак та голова оборонного відомства України Андрій Таран.

З нагоди урочистостей на Литовській площі в Любліні та на території бригади відбулись офіційні заходи. У присутності особового складу підрозділів та представників  національних делегацій під звучання гімнів трьох країн було  піднято прапори України, Польщі та Литви.

Глави оборонних відомств, підсумовуючи  спільні досягнення міжнародного військового формування, у своїх промовах відзначали актуальність існування ЛитПолУкрбриг, а також наголошували на необхідності подальшого зміцнення об’єднаних військ. Після  виступів міністрів відбулось  вручення ювілейних нагород офіцерам бригади.

У числі нагороджених –  голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, який був запрошений на урочисті святкування командуванням ЛитПолУкрбриг.

   

Командувач бригадою полковник Дмитро Братишко високо відзначив професійну роботу голови Благодійного фонду Робертаса Габуласа, підкресливши, що плідна  співпраця між організаціями у військовій та культурній сферах  стане запорукою подальшої міцної взаємодії  у розвитку миру і добра в усій Східній Європі.

 

Під час церемонії Робертас Габулас привітав ЛитПолУкрбриг з ювілеєм та від імені фонду «Корона князів Острозьких» вручив командуванню бригади пам’ятні нагороди.

Також  меценат презентував штабу бригади зменшену модель майбутнього надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому для Успенського собору Києво-Печерської лаври, над яким зараз працюють українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

Цей подарунок стане ще одним знаком доброї пам’яті великій людині, що відіграла важливу роль в історії всієї Східної Європи, стане символом військової доблесті та інтернаціонального єднання.

Нагадаємо, Благодійний фонд «Корона князів Острозьких», який очолює Робертас Габулас, та міжнародна військова бригада, маючи однакове високе найменування, вже не перший рік співпрацюють у заходах з вшанування свого духовного покровителя –  Костянтина Острозького. Свідченням дружніх відносин між організаціями є меморіальна дошка на будівлі штабу ЛІТПОЛУКРБРІГ (скульптори  Олесь Сидорук і  Борис Крилов), яка була подарована Робертасом Габуласом  командуванню військової бригади кілька років тому.

Команда фонду «Корона князів Острозьких» вітає ЛІТПОЛУКРБРИГ з ювілеєм і бажає міцного здоров’я, успіхів у службі, витримки, миру,  добра та злагоди. Сподіваємось, що й надалі, започатковане співробітництво між багатонаціональною військовою  бригадою та фондом «Корона князів Острозьких» буде плідним й отримає нових творчих імпульсів для зміцнення  дружніх українсько-польсько-литовських відносин.

Олена Науменко