Свято Миколая у Михайлівському Золотоверхому монастирі

Щороку мистецька агенція «Територія А» на чолі з радником міністра культури Анжелікою Рудницькою за допомогою  Благодійного фонду «ЕЛЕОС-Україна» організовують святкові заходи для дітлахів що найбільше потребують допомоги й соціального захисту. Діти Героїв Небесної сотні, учасників війни на Донбасі, а також ті, що позбавлені батьківської опіки, отримують не тільки довгоочікувані подарунки, але й позитивні емоції та віру в диво.

Так, 19 грудня 2018 року, у рамках всеукраїнської благочинної акції «Святий Миколай мандрує Україною», у Михайлівському Золотоверхому монастирі відбулось улюблене дитяче свято Миколая. Захід благословили Святійший Патріарх Філарет та новообраний митрополит Київський і всієї України Єпіфаній, який у своєму привітанні налаштував діточок на родинну святкову атмосферу.  У цей чарівний день великий зал Духовної академії наповнився дитячими усмішками й теплом дорослих сердець, щирих на прояви добра та благодійства. Зі святом Святого Миколая  та  прийдешнім Різдвом Христовим українських дітей  привітали  начальник служби у справах дітей та сім’ї КМДА Валерій Танцюра, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс та голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас.

Малеча, затамувавши подих, насолоджувалася чудовою концертною програмою, яку підготували для них відомі  українські артисти, а також Камерний хор школи ім. Лисенка.  Організатори й ведучі  подбали про те, щоб культурне дозвілля дітей було максимально цікавим, змістовно наповненим та розважальним.

Усі учасники заходу побажали дітям, аби позитивні емоції, які вони отримали під час свята, залишались з ними упродовж усього року, а помічник Святого Миколая – меценат Робертас Габулас-   вручив дітям солодкі подарунки.

…Цьогорічна святкова акція зібрала багато діточок, серед яких були діти військових 30 – тої окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького, що дислокується у Новоград-Волинському. Посол Марюс Януконіс та меценат Робертас Габулас, котрі  восени цього року відвідали  штаб бригади, після обговорення можливості двостороннього співробітництва активно долучились до волонтерського руху, запровадженого військовим капеланом бригади отцем  Сергієм Дмитрієвим. Відтепер вони й самі опікуються військовою частиною, підтримуючи воїнів АТО та їхні родини.

Разом із отцем Сергієм Робертас Габулас зустрічав радісних дітлахів у Києві – для багатьох з них поїздка  до столиці виявилась першою у житті. Перед початком свята, що повинно було розпочатись у Михайлівському Золотоверхому монастирі, фонд «Корона князів Острозьких» запросив дітей до «Pizza Veterano», де  усі пригощалися  піцою, приготовленою найкращими піцайоло міста. Було весело, смачно та душевно.

Зробити дітей хоч трошечки щасливими, подарувати свято – мета небайдужих до дитячих доль волонтерів та меценатів. Перетворюючись на помічників Святого Миколая, вони своїми милосердними діями, турботою й увагою, підтримкою в непрості хвилини життя, закладають фундамент добра й єдності у нашому суспільстві.

Олена Науменко