Сяткування 508 – річниця Оршанської битви у Вільнюсі та Києві

…Більше півтисячі років тому, у вересні 1514 року,  об’єднана армія Великого князівства Литовського та Королівства Польського на берегах річки Кропивни під містечком Оршею (нині – територія Білорусі)  ущент  розгромила багатотисячні сили Московії. Союзні війська на чолі з Великим гетьманом Литовським Костянтином Івановичем Острозьким здобули нищівну перемогу над величезною московською армією, в результаті чого був визначений статус-кво на кордонах  Московської держави та ВКЛ, а землі Литви, України та Білорусії збереглися як частина Європи.

8 вересня 2022 року в Україні та Литві відзначили 508 – у річницю найвеличнішої битви початку 16 ст. – історичної Оршанської битви. Українські захисники, продовжуючи доблесну справу великого полководця князя Острозького, вже 197 день, як героїчно боронять територію незалежної України і тим самим, захищають від подальшої російської експансії усю Східну Європу.

З нагоди Оршанської перемоги в столиці Литви пройшли пам’ятні заходи, урочиста хода й концерт Оркестру збройних сил. Цього ж дня у Вільнюській ратуші відбулась міжнародна конференція, на якій  згадувались переможні події історичного минулого, обговорювались поточні події в Україні та шляхи успішної боротьби проти російської агресії в регіоні. У роботі конференції брав участь радник адміністрації президента України Володимира Зеленського  Олексій Арестович, який прибув до Вільнюса, щоб разом із литовськими друзями відзначити розгром москвичів у Оршанській битві.

Також на  ювілейних заходах у Вільнюсі був  присутній Почесний консул Литовської Республіки в Україні, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас. Відомий в Україні та Литві, меценат багато років присвятив грандіозному проекту з відтворення надгробного пам’ятника князю Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Завдяки високому професіоналізму українських скульпторів Б.Крилова та О.Сидорука, за фінансової підтримки Уряду  Литви цей міжнародний культурний проект (його перша черга – фігура князя Острозького) було блискуче втілено до 30 –ї  річниці Дня Незалежності України. Уся активна діяльність пана Габуласа направлена на розвиток добросусідських  відносин між Україною та Литвою, об’єднаними спільною героїчною історією.

 

Перемога в Оршанській битві була урочисто відзначена також  в Києві. На території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбулось відкриття оновленої виставки «Князі Острозькі: європейський вимір української історії». Грандіозна експозиція, присвячена наймогутнішій родині української шляхти XІV-XVIІ ст., функціонувала на території заповіднику майже впродовж п’яти років, до самого початку повномасштабного вторгнення. Є дуже символічним, що саме 8 вересня вона знов відкрилась до ювілейної дати.

Головна  ідея  цього виставкового проекту – популяризація благодіянь знатного українського князівського роду. Унікальні раритетні матеріали, що зібрані із різних колекцій та архівів, представляють історію знатного княжого роду в контексті загальноєвропейської історії. Деякі експонати, по-справжньому раритетні речі, зокрема, геральдичні матеріали, документи, символи влади, предмети побуту 16 ст., оригінальний комплекс озброєння та військові обладунки армії Великого князівства Литовського. Особливий інтерес викликає макет скульптурного надгробку князю Костянтину Івановичу Острозькому, що був відтворений у масштабі (1:5)  скульпторами «Творчої майстерні Сидорука і Крилова».

Цього разу виставка також доповнена матеріалами, присвяченими 30 – окремій механізованій бригаді імені К. Острозького, бійці якої, надихаючись ратними подвигами свого великого покровителя князя Острозького, зараз героїчно захищають Україну від російської навали.

Лист пану Габуласу