Участь мецената Робертаса Габуласа у зйомках документального фільму «Щит з острогою»

30  окрема механізована бригада, одне з найбільш боєздатних з’єднань у складі Сухопутних військ ЗСУ, з 2018 року  носить почесне найменування – «полководця Костянтина Івановича Острозького». Саме з Новоград-Волинським (давнім Зв`ягелем),  де знаходиться її місце постійної дислокації, пов’язана історія великого гетьмана Острозького. Звідси прославлений полководець вирушив у переможний похід проти московського війська (битва біля річки Орша 1514 року). Почесне найменування військової частини є невипадковим, адже бригада, продовжуючи доблесну справу князя Острозького, зараз героїчно боронить Україну від російської агресії.

…Цього літа на Житомирщині розпочались зйомки документального фільму «Щит з острогою», присвяченого 30-ій ОМБР. Це нова робота відомого військового режисера Олексія Гончарука,  який  з початком війни на Сході освітлює  героїзм  українських вояків («Шлях Чорних Запорожців», «Луна 333»). В основі нової стрічки – історії сучасних військовиків 30 ОМБР, що діляться з глядачем своїми спогадами  про службу, розповідають про пережиті напружені бойові події та демонструють умови, в яких вони боронять рідну землю. За  задумом авторів фільму, ці історії складуться у символічний щит – своєрідну егіду, яка нестиме ідею надійного захисту й покровительства самого князя Острозького.

До складу творчої групи зі створення фільму увійшли різні фахівці й консультанти: історики, журналісти, військові. До роботи над стрічкою був запрошений голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, який не перший рік співпрацює з 30 -ОМБр, надаючи гуманітарну допомогу військовим та їхнім родинам.

Майже рік тому, під час урочистого святкування з нагоди чергової ротації бійців Робертас Габулас, спільно із скульпторами Олесем Сидоруком та Борисом Криловим,  презентували військовій частині пам’ятну дошку на честь князя Острозького. Бронзовий барельєф відтоді став  своєрідною візиткою легендарної бригади й знаком  дружніх відносин між організаціями, які продовжують справу великого гетьмана  у військовій та культурній діяльності. За всебічну волонтерську підтримку бойовий командир Іван Гараз від імені  командування ОК «Північ» нагородив голову фонду Робертаса Габуласа почесним нагрудним знаком.

     

Меценат дав інтерв’ю для цього проекту в Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, де були відзняті окремі кадри стрічки.

                          

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких»         На фото:Робертас Габулас та
меценат Робертас Габулас та доктор історичних наук     старший лейтенант, прес-офіцер 30-ОМБР
Любомир Михайлина                                              Наталією Рожнятівською

Незабаром, зусиллями фонду «Корона князів Острозьких» та «Творчої майстерні Сидорука і Крилова»  в Успенському соборі буде відтворено мармуровий надгробний пам’ятник великому полководцю. Унікальна виставка «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», яку курує доктор історичних наук, провідний науковий співробітник заповіднику Любомир Михайлина, дозволить глядачам поринути в історичну атмосферу часів Острозьких. Сам меценат із захопленням говорить про Костянтина Острозького, наголошуючи на тому, що його світле ім’я є справжнім  символом  військової доблесті та історичної єдності України та Литви. «…Тільки разом ми зможемо побудувати новий світ, де не буде місця агресії”, – додав в інтерв’ю Робертас Габулас.

Наразі тривають зйомки фільму «Щит з острогою» і вже відзняті відео-анонси та окремі епізоди. Бажаємо усій творчій групі  успішного завершення проекту й з нетерпінням чекатиме на завершення стрічки.