Урочиста презентація макету надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Литві

12  червня 2017 року старовинний Вільнюс гостинно зустрів українську делегацію, яка прийняла участь  в  урочистій  церемонії відкриття програми «Україна-Литва: культурне партнерство 2017». Міністри культури України та Литовської Республіки розглянули  питання щодо культурної співпраці між нашими країнами і реалізації спільних художніх проектів.

Саме до таких  важливих культурних подій, що свідчать про давні  історичні зв’язки  між Україною та Литвою,  належить українсько-литовський проект «Відтворення надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Успенському соборі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника». Відновлення пам’ятника, який, нагадаємо, був знищений під час вибуху Успенського собору  у листопаді 1941 року і який планується встановити на його історичному місці в соборі, підтримують  Міжпарламентська Асамблея Верховної Ради України,  посольство Литви, громадські організації, науковці, українські та литовські меценати.

Максимального сприяння в організації  та фінансуванні проекту надає  українсько-литовський Благодійний Фонд «Корона князів Острозьких» і його засновник Робертас Габулас.  А наші скульптори О. Сидорук, А.Сакалаускас та Б. Крилов  за допомогою істориків, вже провели кропітку роботу по відтворенню автентичного пам’ятника, вивчили все детально і виконали його зменшену копію (1:5). Українській спільноті макет був представлений на виставці, присвяченій  родині князів Острозьких, що нещодавно відкрилась в Києво-Печерській Лаврі. На відкритті виставки був присутній перший президент України Леонід Кравчук.

 

…Ну і нарешті, ми дочекались, коли зменшену копію надгробку Острозького можна було представити литовській стороні. В рамках культурної програми, у стінах Литовського художнього музею (Вільнюський Арсенал), де експонувалась також виставка  художніх фотографій «Києво-Печерська лавра – святиня України», відбулась урочиста презентація макету. Фото-світлини, що знайомили відвідувачів експозиції  із найдавнішим православним монастирем України, стали чудовим антуражем, в який органічно був вписаний наш макет. Гарно представлений, він,  як перлина в мушлі,  виглядав на фоні  «фото-ніші»  і  відвідувачі, ніби, самі поринали  у внутрішній простір  Успенського собору.

           На виставці увесь час панували особливий настрій і довірлива атмосфера. Після офіційного відкриття  усі учасники заходу  жваво спілкувалися, активно обговорювали нові напрямки щодо подальшої тісної та  плідної співпраці. Литовська сторона виявила глибоку зацікавленість в проекті, визначила його інформативність, актуальність, високу майстерність скульпторів, бездоганність їх роботи, а також висловила подяку всім, хто долучився до такого змістовного візиту, зокрема засновнику Благодійного фонду пану Робертасу  Габуласу, відзначивши  те, що його фонд «Корона князів Острозьких» робить надзвичайно велику справу  у реалізації культурних проектів, що торкаються  спільного минулого обох держав.

 

На фото:
меценат, голова фонду Робертас Габулас із
Міністром культури Литовської Республіки Ліаною Руокіте-Джонсон

         Ми, в свою чергу, оцінили  проведений захід як продуктивний та успішний  і маємо велику надію та сподівання на те, що започатковані контакти, вироблені пропозиції та ініціативи принесуть нам  нові творчі здобутки. «Поїздка до Литви була довгоочікуваною, насиченою, було багато зустрічей, цікавих пропозицій. Це справжня подія! Це наше досягнення, тому,  що, дійсно, було вкладено багато сил і часу. Ми дуже раді, що виставку високо оцінили наші литовські друзі. А головне – ми  пересвідчилися у  взаєморозумінні та підтримці, яка  йде від них. Для нас це дуже важливо, це вияв щирої уваги до нас», – зазначив Борис Крилов.

 

Олена Науменко, мистецтвознавець