Урочисті заходи з нагоди інтронізації Предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Третього лютого 2020 року Православна Церква України відзначила знаменну подію у своєму житті – першу річницю інтронізації Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Торік митрополит офіційно став на посаду Предстоятеля помісної ПЦУ, а 6 січня 2019 року ПЦУ отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія І та Священного Синоду Константинопольської Православної Церкви.

Напередодні цієї важливої дати, 2 лютого, у Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, що є адміністративним центром помісної УПЦ, відбулась Божественна літургія, яку провів митрополит Епіфаній у співслужінні з архієреями й духовенством зі всієї України, у тому числі, представниками СУВД  на чолі з митрополитом Іоаном (Яременко). З нагоди цієї важливої дати на урочистості до Києва прибули представники Константинопольської православної церкви, які від імені Вселенського Патріарха Варфоломія І висловили слова привітання на адресу Предстоятеля, єпископи й митрополити з інших автокефальних помісних церков, а також монастирів Святої Гори Афон.

Митрополит Епіфаній висловив щиру подяку за усі привітання й за виявлену довіру очолити йому українську церкву, зазначивши, що вони стосуються усієї Православної Церкви України, яка впевнено йде до світового визнання. Щирі молитви й натхненні слова надихали духовенство й численних мирян, які разом із дітьми прийшли цього дня на божественну літургію, щоб прийняти святе причастя з благословенням Єпіфанія.

Наступного дня у давньому Софійському соборі відбувся урочистий молебень на чолі з Предстоятелем Епіфанієм.

Його Блаженство звернувся до присутніх з промовою, нагадавши, що саме у цих історичних стінах 15 грудня 2018 року відбувся Об’єднавчий Собор, який забезпечив Православній Церкві України почесне місце серед інших автокефальних церков Вселенської православної Церкви. Митрополит Епіфаній дав прес-конференцію, під час якої підсумував рік розвитку ПЦУ, підкресливши, що за цей час вона значно зросла й окріпла, що є свідченням того, як стверджується духовна незалежність України.

З нагоди першої річниці інтронізації Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, вже увечері, у Київському міжнародному конференц-центрі “Парковий” відбулись урочистості, на які приїхали численні церковні ієрархи, політики, дипломати, бізнесмени й мистецька еліта. Його Блаженство подякував усім за привітання і звернувся до гостей зі словами, наголосивши на унікальній ролі Церкви у житті сучасного суспільства та її значенні у розбудові сильної й незалежної держави.

Серед високошановних гостей на свято був запрошений й голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас. Меценат мав честь особисто привітати Предстоятеля з 41-річчям від дня народження та першою річницею урочистого возведення на посаду чільника церкви.

Фонд «Корона князів Острозьких» під керівництвом мецената, впроваджуючи культурно-історичні та просвітницькі проекти й заходи, як в Україні так і за її межами, активно співпрацює також з релігійними і військовими організаціями. Нагадаємо, на початку грудня, з нагоди Дня Збройних сил України, під час гуманітарної місії на бойові позиції 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців, Робертас Габулас був нагороджений орденом святого Архістратига Михаїла ІІ ступеня. Так, Предстоятель Епіфаній високо оцінив усесторонні заслуги литовського благодійника перед Помісною Українською Православною Церквою та усім побожним українським народом.

У своєму вітанні Робертас Габулас побажав Предстоятелю Епіфанію міцного здоров’я, наснаги й Божої допомоги для подальшої розбудови помісної Української Православної Церкви.

Олена Науменко