Урочистості з нагоди 30- ї річниці відновлення Незалежності Литви

2 березня у Києві відсвяткували 30 –у річницю  відновлення Незалежності Литви. Нагадаємо, 11 березня 1990 року був прийнятий акт про відновлення Литовської держави, що конституційно закріпив її незалежність й подальший демократичний розвиток. З нагоди Ювілейної Річниці у Національній філармонії України відбулись урочистості, організовані Посольством Литовської Республіки у Києві. Одне з головних державних свят Литви відзначили чудовою концертною програмою й теплим гостинним прийомом.

На свято запросили українських та литовських посадовців, представників дипломатичного корпусу, бізнесменів, громадських і культурних діячів. Серед численних шанованих гостей були присутні давні друзі й партнери Посольства – голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас та скульптори Борис Крилов і Олесь Сидорук (скульптурний Вітіс, роботи українських митців, створений за ініціативи Робертаса Габуласа, прикрашає зараз двір литовського посольства у Києві).

Святковий вечір відкривав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, який,  виступаючи перед гостями з вітальним словом, підкреслив, що Литва і Україна завжди йшли разом шляхом свободи й прагнули спільної мети – Європейського майбутнього. Він подякував усім українцям, хто своїми вчинками піднімає відносини між країнами на новий рівень, зазначивши, що Литва завжди буде підтримувати боротьбу  України за свободу і територіальну цілісність.

Гості вечора насолоджувались бездоганною музичною програмою, яку подарували їм литовські та українські виконавці. На одній сцені неповторно звучали джазові імпровізації саксофоніста-віртуоза Пятраса  Вішняускаса, литовські фольклорні пісні у виконанні Вероніки  Повільонєнє, відомої своєю благодійницькою діяльністю, а також чуттєві пісні  співачки Уляни Горбачевської.

Завершився урочистий захід фуршетом, що пройшов у дружній атмосфері неофіційного спілкування та обговорення спільних планів. Гості дякували Послу Марюсу Януконісу, справжньому другу України, за щиру підтримку Україні, за його особистий внесок у розширення та зміцнення дружніх відносин між двома країнами.

Зі святом! Днем Незалежності, Литва!