У Києво-Печерській Лаврі відбулась трьохстороння нарада

 

19 липня 2017 року у приміщенні  Національного Києво-Печерського заповіднику, згідно Меморандуму про співробітництво між НКПІКЗ та українсько-литовським Благодійним фондом «Корона князів Острозьких», відбулась  трьохстороння нарада щодо відтворення надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Успенському соборі Лаври.

Присутні на зустрічі  офіційні особи України, Литви та Польщі, а також фахівці, що  безпосередньо працюють над пам’ятником , обговорювали питання стосовно самої процедури  реалізації  проекту, мистецьких складових, етапів роботи  та подальшого розвитку  співпраці між країнами, зв’язаними давнім історичним минулим.  Під час наради пройшло активне обговорення  деяких технічних та фінансових питань, а також розглянута можливість приєднання до проекту  і польських фахівців,  що виявили глибоку зацікавленість і професійний інтерес.

 

Ще на  початку зустрічі  усі учасники заходу  мали можливість відвідати   Успенський собор і оглянути місце  майбутнього встановлення меморіалу. Гості з великим інтересом  ознайомились  також із експозицією виставки  «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», що добре ілюструє історію давнього княжого роду. А представник польської делегації Януш Смаза, професор Варшавської  Академії  мистецтв, експерт національної  спадщини,  не приховуючи свої щирі, позитивні емоції, високо  оцінив  макет пам’ятника князю Острозькому, що є центральним на виставці, звернувши  увагу на високий професійний рівень скульпторів  і тонке, якісне технічне виконання скульптурного макету.

Згадана нарада має, безумовно, стратегічний характер, адже її рішення  будуть направлені на співпрацю у майбутньому. Це чудова  можливість поділитися досвідом, обговорити нові  тенденції та напрями  у роботі, позначити перспективні цілі і шляхи їх досягнення.

Голова Благодійного фонду  «Корона князів Острозьких» пан Робертас Габулас , що так плідно опікується проектом, від імені усіх  учасників заходу подякував польськім гостям за увагу до культурних процесів, які відбуваються  в Україні, за  фінансову і технічну підтримку, яку вони обіцяють надати у майбутньому. В свою чергу,  поляки висловили вдячність  організаторам заходу за проведення такого повчального і змістовного для них візиту.

За наявною інформацією, польська делегація має відвідати Київ з робочим візитом вже у вересні цього року. Мета нової зустрічі – ознайомлення із творчою майстернею скульпторів Сидорука і Крилова, з їхньою виробничою базою, з роботами, що вже занесені до реєстру культурного надбання України.

 

Олена Науменко, мистецтвознавець