Вибори у Литві -2019

Політична весна 2019 року у Литві очікується не менш запеклою, ніж в Україні. Після березневих муніципальних виборів литовські громадяни обиратимуть на головний пост країни нового президента. Так, 12 травня відбудеться перший тур президентських виборів, який, водночас, пройде з двома референдумами щодо змін Конституції у питаннях подвійного громадянства та скорочення парламенту країни.

…Завершується десятирічна «епоха Грибаускайте». Сильного й авторитетного лідера невдовзі змінить людина, яка матиме найвищу електоральну популярність у суспільстві. Серед ведучих політичних сил Литви, що висувають своїх претендентів на президентське крісло, суттєву перевагу має незалежний кандидат Гітанас Науседа.  Як лідер передвиборчих перегонів, чий показник є найбільш стабільним, він, за визначенням литовської експертної спільноти та іноземних політологів, зможе налагодити  психологічну атмосферу в суспільстві й знайти необхідні точки опори для об’єднання усіх верств населення.

Економіст, радник президента банка SEB, Гітанас Науседа є відомою у Литві людиною з високим рівнем довіри, від якої, на посаді  нового лідера, чекають конкретної реалізації народних прагнень щодо процвітання країни (розвитку інфраструктури в різних сферах життя) та її безпеки. У своїй програмі кандидат наголошує, передусім, на повазі до Конституції, громадянських прав й укріплення авторитету держави, підкреслюючи роль майбутнього президента як гаранта, здатного об’єктивно і справедливо представляти суспільні інтереси, забезпечити послідовний стратегічний курс на Євроатлантичну інтеграцію й зміцнення добросусідських відносин з іншими країнами.

Одним із стратегічних партнерів Литви, яка минулого року відзначила 100 – річчя відновленої державності, є Україна. Залишаючись вірною історичній єдності з нашою країною, Литва послідовно надає різносторонню допомогу в умовах протистояння російській військовій агресії та підтримує  проведення реформ  в українському суспільстві для досягнення подальших євроінтеграційних цілей. Прикладом демократичного співіснування націй є посилений інтерес до спільної українсько-литовської історії часів ВКЛ та Річчі Посполитої, яка, останнім часом, відкривається заново. Популяризація минулого та данина пам’яті великим діячам піднімає  патріотичний дух громадян і сприяє розвитку солідарних дій у Східній Європі.

У цьому впевнений кандидат у президенти Гітанас Науседа, який наприкінці минулого року, незважаючи на свій щільний графік, прийняв  участь в урочистому відкритті пам’ятника великому князю литовському і королю Польщі Сігізмунду ІІ Августу у Пасвалісі (автори бронзового монумента: українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов). Виступаючи з промовою, він зазначив, що вшанування короля, найважливішої особистості в європейській історії, надихає на побудову та зміцнення добросусідських відносин з найближчими сусідами в усіх форматах міжнародної співпраці.

Під час заходу відбулось знайомство пана Науседи з головою Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертасом Габуласом. Нагадаємо, за сприяння мецената у його рідній Литві вже реалізовано кілька вагомих історико-культурних програм, а його фонд заслуговує на високу оцінку своєї діяльності не тільки в Україні, але й за її межами.

На початку квітня, у рамках передвиборної кампанії що все більше набирає свій темп, Робертас Габулас здійснив робочу поїздку до Литви. На запрошення колишнього віце-мера Каунаса Повіласа Мачюліса, який відповідає за стратегію перегонів, голова фонду «Корона князів Острозьких» відвідав штаб Гітанаса Науседи. Робертас Габулас був офіційно представлений усій лідируючій команді, до складу якої увійшли, головним чином, молоді та перспективні люди. Керівник штабу Альге Будріте ознайомила гостя з програмою кандидата й заходами, які заплановано вжити для досягнення намічених цілей. Робертас Габулас  прийняв участь у створенні передвиборчого кліпу, а також обговорив важливі питання щодо подальшої двосторонньої співпраці. Впевнені, якщо Гітанас Науседа переможе у виборах, він не залишиться байдужим до спільних культурних проектів, які впроваджує фонд, й допоможе у відтворенні пам’ятника Костянтину Острозькому у Києві.

Маючи слушну нагоду, Робертас Габулас від імені фонду та колективу скульпторів («Творча майстерня Сидорука і Крилова») презентував пану Науседі статуетку, яка відтворює бронзовий пам’ятник Сігізмунду ІІ Августу у Пасвалісі. Сподіваємось, що символічний подарунок надихатиме найймовірнішого кандидата у президенти на блискучу перемогу й під гаслом «Усі сили для Литви» він забезпечить зміцнення і процвітання своїй державі.