Відкриття меморіальної дошки князю Острозькому у Новоград-Волинському

              Щойно до пункту постійної дислокації повернулися військовослужбовці 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Армійців, що майже 8 місяців перебували в зоні ООС, тепло, з оплесками зустрічали у рідному Новоград-Волинському.

               19 вересня у місті відбулись святкування з нагоди успішного виконання завдань на Сході нашої країни та повернення хлопців додому. Урочистості розпочались з Хвилини Мовчання під залп пам’ятного салюту, покладання квітів до меморіалу побратимам, що загинули на передовій у перші роки війни та молебну за героями, який відслужили Голова Синодального управління військового духовенства митрополит Іоан та капелани бригади.

Урочистою ходою захисники пройшли до військової частини, де на стройовому плацу їх привітали командир полковник Іван Гараз, його заступники та представники оперативного об’єднання Сухопутних військ Збройних Сил України «Північ».

У своєму вітальному слові комбриг подякував бійцям за високий професіоналізм та ефективне виконання ними бойових завдань й висловив слова щирої вдячності усім, хто надавав бригаді благодійницьку допомогу. Урочистим й зворушливим моментом під час шикування став винос Бойового (офіційного) та Мотиваційного (почесного) прапору з  зображенням емблеми військової частини з гаслом «DEI GRATIA» («Божою Милістю»). Військовослужбовці 30 ОМБр, воюючи під іменем великого гетьмана Острозького,  пишаються  своїм Мотиваційним прапором,  який посилює їхній бойовий дух та почуття патріотизму.

На заході були присутні представники місцевої влади, члени спілки солдатських матерів, волонтери, духовенство, а також родичі військових, що з нетерпінням чекали повернення своїх героїв. Почесними гостями заходу стали голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас та скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, що співпрацюють з фондом.

Під час нагородження військовослужбовців та представників  волонтерського руху від імені командування військової частини Робертас Габулас отримав почесний нагрудний знак з емблемою 30 ОМБр від рук самого бойового командира.

                            

       Цього ж дня у рамках святкового заходу відбулась урочиста церемонія відкриття пам’ятної дошки Костянтину Івановичу Острозькому, у якій взяли участь командир 30 – ї бригади полковник Іван Гараз, меценат Робертас Габулас разом із авторами проекту Олесем Сидоруком і Борисом Криловим, представники місцевої державної адміністрації й громадськість. Є дуже символічним, що вшанування небесного покровителя військових співпало з 505–ю річницею історичної Оршанської битви (1514 р.) – найвеличнішої баталії початку 16 ст. Саме під командуванням великого воєначальника Костянтина Острозького була отримана блискуча перемога, яка врятувала Східну Європу від московської експансії. Пам’ятну дошку на честь князя Острозького освятили митрополит Іоан у співслужінні першого заступника голови СУВД протоієрея  Тараса Мельника та капеланів 30 – бригади  Сергія Дмитрієва й Олександра Люшенка.

Бронзовий меморіал на фасаді військового штабу, презентований фондом «Корона князів Острозьких» та «Творчою майстернею Сидорука і Крилова», стане своєрідною візиткою легендарної бригади й знаком дружніх відносин між організаціями, які під спільним ім’ям Острозького продовжують славну справу великого гетьмана у військовій та культурно-гуманітарній діяльності.

Олена Науменко