Відкриття пам’ятника Казимиру Шаулісу у Литві

Яскравою подією в творчому колективі фонду «Корона князів Острозьких» стала реалізація нового українсько-литовського культурного проекту, яким опікується фонд. Пам’ятник, що був виготовлений за рахунок благодійної діяльності литовських меценатів, має важливе державне значення для Литви. Крім того, ми сподіваємось, що він зможе позитивно вплинути і на втілення масштабного проекту з відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Києві, а також стане надійним гарантом взаємної довіри та довгострокової співпраці в культурно-мистецькій сфері між нашими країнами.
Мова йде про пам’ятник прелату Казимиру Шаулісу – активному борцю за незалежність та демократичний розвиток Литви. Про монумент говорилось під час візиту литовського Сейму до Києва, що відбувся на початку вересня. Високі гості, перебуваючи під час екскурсії на виробничій базі, де виготовлявся пам’ятник, мали можливість першими побачити відлиту скульптуру на останньому етапі її виготовлення. Депутати Сейму виявили зацікавленість щодо творчого задуму твору, дізнались від майстрів (скульптори А.Сакалаускас, О. Сидорук, Б.Крилов) про особливості його втілення і поцікавились можливими термінами встановлення монумента в Литві.
І ось, 17 вересня, як і було проанонсовано українською стороною, відбулась урочиста презентація пам’ятника у Віленському краї. Литва готується до святкування свого 100 – річчя у 2018 році, і в рамках майбутніх ювілейних урочистостей одним із перших вже постав монумент Казимиру Шаулісу в місті Швекшна.

                                

На фото: пам’ятник Казимиру Шаулісу в місті Швекшна

Пам’ятник видатному релігійному й суспільному діячу, одному із 20 підписантів «Акту про незалежність» 1918 року, покликаний вшанувати пам’ять усіх, хто на демократичних засадах дбав про прогресивне майбутнє країни. Шауліс притискає до грудей книгу – найважливіший історичний документ Литви, на обкладинці якого державний символ – Вітіс. Бронзова фігура signature, що на високому гранітному постаменті гармонійно та ефектно підноситься над містом, може стати ще одним значимим об’єктом як в духовному, так і в адміністративному плані міста.
Церемонія відкриття пам’ятника пройшла яскраво та вражаюче. З вітальним словом до гостей свята звернувся автор ідеї – литовський скульптор Арунас Сакалаускас. Він зауважив, що втілення цього важливого для Литви проекту, – то результат спільної та злагодженої роботи з українськими колегами – скульпторами О. Сидоруком та Б.Криловим.

На фото: голова фонду “Корона князів Острозьких” Робертас Габулас, скульптори – Арунас Сакалаускас та Борис Крилов

Присутній на урочистостях депутат від литовського Сейму Юозас Олекас, який нещодавно перебував із візитом у Києві, міг особисто переконатися в тому, що українські скульптори працюють якісно та на високому професійному рівні, вони вчасно виконують поставлені завдання.

     
На фото: депутат  литовського Сейму Юозас Олекас

Для нашого фонду поїздка до Литви була важливою. Адже у рамках урочистого заходу відбулась зустріч голови фонду «Корона князів Острозьких» пана Робертаса Габуласа із головою литовського фонду «Відунас». Обговорювались питання щодо виготовлення пам’ятника видатному філософу та культурному діячу, Відунасу, в Україні та його подальшого транспортування в Литву. Саме з Клайпедою пов’язане ім’я великого мислителя, ім’ям якого і названий литовський фонд. Приємно, що українські скульптори знов виграли конкурс на виготовлення монумента, який незабаром постане у Клайпеді.
Робертас Габулас висловив вдячність литовській стороні за довіру і зазначив, що розвиток співпраці між фондами має великий потенціал, – це може стати міцною платформою для тісної та продуктивної взаємодії в майбутніх проектах.

Олена Науменко, мистецтвознавець