Відкриття пам’ятника Сігізмунду ІІ Августу у Пасвалісі

          Рік, що минає, надзвичайно плідно позначився на творчих досягненнях українських митців Олеся Сидорука та Бориса Крилова. У рамках святкування 100 – річчя відновлення незалежності Литовської Республіки скульптори, заручившись підтримкою Благодійного фонду «Корона князів Острозьких», а також  Посольства Литви в Україні, успішно реалізували для дружньої Литви ряд державно значних проектів (монумент «Витязь Свободи для Каунаса, меморіальна дошка великому гетьману Костянтину Острозькому у Вільнюсі). За визначенням голови фонду мецената Робертаса Габуласа, високохудожні  скульптурні об’єкти, народжені у «Творчій майстерні Сидорука і Крилова», є не тільки даниною пам’яті великим історичним діячам  часів спільної українсько-литовської історії – вони  піднімають патріотичний дух громадян, єднають обидва народи й сприяють розвитку солідарних дій у Східній Європі.

***

До столітнього ювілею 7 грудня 2018 року у  місті Пасваліс відбулось урочисте відкриття історичного  монументу – пам’ятнику великому князю литовському і королю Польщі Сігізмунду ІІ Августу. Автори скульптурного меморіалу  – О.Сидорук та Б.Крилов – увіковічили у бронзі монарха, останнього з династії Ягеллонів, чиє правління вважається часом найвищого культурного й економічного розквіту епохи Відродження у ВКЛ та Річчі Посполитій.

Репрезентативний бюст Сігізмунда ІІ Августа з королівськими регаліями – це образ блискучого правителя, який провів ряд важливих реформ і заходів, що сприяли розбудові й процвітанню могутньої держави. Саме за правління Сігізмунда ІІ Августа у давньому Пасвалісі відбулась доленосна політична подія, яка змінила хід Лівонської війни (1558-1583)  – був укладений Пасвальський військовий договір (1557), що став поштовхом до прийняття Люблінської унії (1569 р.) та утворення конфедеративної держави.

Ідея створення пам’ятника Сігізмунду ІІ Августу зародилась незабаром після відкриття кінного монументу «Витязь Свободи» у Каунасі. Саме тоді представники місцевої громади Пасваліса, вражені роботою українських митців, звернулись до свого земляка, мецената Робертаса Габуласа, з проханням посприяти у реалізації проекту з вшанування видатних діячів, які залишили яскравий слід  в історії їхнього краю. Слід зазначити, що створення пам’ятника було забезпечене громадськими прагненнями й фінансовою підтримкою самих жителів Пасваліса. Так, зокрема, найбільший внесок у реалізацію проекту зробив почесний громадянин Пасвальського краю бізнесмен Пранас Кізніс, який вже не вперше надає меценатську допомогу для мистецьких проектів.

… Церемонія відкриття пам’ятника відбувалась в піднесено-урочистій обстановці, святковий лад якої доповнювали державні прапори трьох країн, театралізована історична реконструкція з переодягненими лицарями, а також видовищний салют військового караулу, що трикратно пролунав у сутінковому небі.

Бронзовий бюст Сігізмунда ІІ Августа на строгому гранітному постаменті виглядав надвечір особливо ефектно завдяки спеціальному штучному освітленню, яке посилювало дзвінкість полірованого металу й виявляло бездоганність тонкого художнього лиття. Місту подарований справжній  витвір мистецтва, який буде прикрасою  й нагадуванням про його важливу історичну місію.

Незважаючи на зимову негоду, на відкритті зібралось чимало людей, як місцевих мешканців, так і гостей з Литви, України та Польщі. На святі були присутні представники Міністерства культури та закордонних справ Литви, зокрема чільниця Департаменту зв’язків з Україною та Молдовою Аста Андріяускієне, заступник міністра закордонних справ Польщі Гжегож Марек Познаньський, голова фонду «Вітіс» Віліс Каваляускас, депутати Сейму, політики й громадські діячі. Високі гості, виступаючи з промовами, зазначали необхідність вшанування  короля Сігізмунда ІІ Августа, як найважливішої особистості в спільній європейській історії, що надихає  у побудови  добросусідських відносин  у всіх форматах співпраці.

     

Учасники заходу тепло привітали почесних гостей з України – голову фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа та авторів скульптурного монументу Олеся Сидорука і Бориса Крилова. Виступаючи з привітальною промовою перед присутніми, Робертас Габулас виразив слова вдячності голові фонду «Вітіс» Вілісу Каваляускасу за взаємопрацю (пам’ятник Сігізмунду ІІ Августу другий спільний проект двох фондів після каунаського монументу «Витязь Свободи»), а також в знак вдячності й поваги до високих патріотичних устремлінь подарував  невелику копію пам’ятника почесному громадянину Пасваліса Пранасу Кізнісу.

               

У свою чергу, Вілюс Каваляускас, один із ініціаторів проекту, щиро подякував  Робертасу Габуласу за вагомий внесок у втіленні важливих для Литви історико-культурних програм і вручив меценату відзнаку за співробітництво. Приємно усвідомлювати, що Благодійний фонд «Корона князів Острозьких», який вже відомий за межами України, заслуговує на високу оцінку своєї діяльності у литовському середовищі.

Пам’ятник Сігізмунду ІІ Августу став логічним продовженням плідної співпраці між фондами «Корона князів Острозьких» та фондом «Вітіс». Сподіваємось, що динамічні й злагоджені кроки у між фондами у майбутньому дадуть старт ще не одному значному українсько-литовському проекту.

Олена Науменко