Відкриття пам’ятника Яну Каролю Ходкевичу у Вільнюсі

Постановою Сейму Литовської Республіки 2021 рік у Литві оголошено роком Яна Кароля Ходкевича (1560-1621).  З нагоди   400 – річчя від дня смерті  видатного діяча доби Відродження впродовж року по всій  Литві відбуватиметься багато найважливіших подій та державних заходів.

Найвідоміший із графського роду Ходкевичів, що віддано захищав  інтереси Литви, Ян Кароль – Великий гетьман литовський, жемантійський староста, вільнюський воєвода, меценат, один із талановитіших  полководців Європи початку 17 ст. Як відомо, командуючи силами Речі Посполитої, він здійснив ряд блискучих історичних перемог, а у вересні 1621 року, зайнявши  фортецю Хотин, відбив усі атаки турецьких військ у Хотинській битві. Важко поранений в останній своїй битві, Ян Кароль Ходкевич помер 24 вересня чотириста років тому…війна з турками була завершена.

Спеціально створений «Благодійний фонд Яна Кароля Ходкевича», до складу якого увійшли відомі литовські науковці, громадські, релігійні діячі та журналісти, сприяє відродженню  пам’яті визначного діяча Речі Посполитої.

Один із засновників фонду – Почесний консул Литовської Республіки в Луганській області, голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, який за участю обох фондів впродовж останніх років займається міжнародними культурними проектами, що направлені на вшанування визначних особистостей спільної українсько-литовської історії.

***

24 вересня 2021 року в зв’язку з 400-річчям смерті великого полководця й державного діяча відбулось урочисте відкриття пам’ятника Яну Каролю Ходкевичу  на території Вільнюської картинної галереї.

Ініціаторами створення скульптурного монументу стали фундатори «Благодійного фонду Яна Кароля Ходкевича» на чолі з Едмундасом Якілайтісом,  що спільно з приватними спонсорами здійснили його фінансування.

Ідея скульптурної композиції належить авторам (Мартінас Гаубас, Ліна та Юазас Калінаускас та Гедимін П`єкурас) – саме за їхній проект проголосували литовська громадськість та члени фонду.  Пам’ятник, розташований у внутрішньому дворі колишнього графського палацу,  представляє собою бронзовий меморіал-рельєф на стіні історичної будівлі. В поєднанні елементів барельєфу та горельєфу основний акцент зроблено на постаті Ходкевича, який в лицарських обладунках з мечем та булавою, що символізують гетьманську владу та військову звитягу, немов би виступає з глибини століть і зазирає у сьогодення. Над пам’ятником розміщено відлитий з бронзи герб роду Ходкевичів,  який завершує цілісність меморіалу.

              Під час відкриття пам’ятника відбулось урочисте нагородження учасників «Благодійного фонду Яна Кароля Ходкевича».

На церемонії відкриття був присутній Почесний консул Литовської Республіки меценат Робертас  Габулас, якому вручено срібну медаль з образом  великого воєначальника.

Колектив фонду «Корона князів Острозьких» щиро вітає усю команду, що займалась реалізацією цього важливого загальнодержавного проекту й особисто Робертаса Габуласа з почесною нагородою. Бажаємо невпинного руху вперед і сподіваємось, що у майбутньому результатом спільної роботи двох фондів стануть нові цікаві історико-культурні проекти.

Олена Науменко