Відкриття пам’ятної дошки князю Костянтину Острозькому у Любліні.

19 квітня 2018 року у місті Любліні (Республіка Польща) урочисто відкрито пам’ятну дошку видатній людині європейської історії – Костянтину Івановичу Острозькому. Бронзовий меморіал, що встановлено на будівлі штабу LITPOLUKRBRIG, – дарунок голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа командуванню об’єднаної литовсько-польсько-української бригади.

                                                      

Значна подія відбулась у рамках міжнародного заходу з вшанування пам’яті князя Острозького, котрий став високим покровителем багатонаціонального військового об’єднання. Нагадаємо, восени минулого року було прийняте рішення про присвоєння почесного найменування цьому збройному угрупуванню. Адже князь Острозький – великий гетьман литовський, блискучий політик і полководець – відіграв важливу роль в історії всієї Центральної Європи, очоливши війська Великого князівства і зупинивши московську навалу в битві під Оршею 1514 року.

На урочисте святкування у Любліні були запрошені військові, дипломати, вчені, представники міської влади та громадської спільноти Любліна. Командир ЛИТПОЛУКРБРИГ генерал Зенон Бжушко привітав гостей та підкреслив особисте переконання у важливості цього трьохстороннього заходу. Святкування Дня Острозького розпочалось з наукової конференції «Литовсько-Польсько-Українське військове співробітництво: спільна історія, спільні виклики», що була проведена за участю провідних  істориків  трьох країн. З української сторони з докладом про військові відносини країн Центрально-Східної Європи часів Острозького виступив доктор історичних наук Борис Черкас. Представники дипломатичного корпусу та командування Збройних сил країн-сусідок на чолі із заступником командира бригади полковником Володимиром Юдановим та начальником штабу підполковником Елігіусом Сенулісом обговорювали важливість поглибленої співпраці між підрозділами та визначили трьохнаціональну інтеграцію як головну ідею існування організованої структури NATO у Східній Європі.

                             

Після завершення тематичної частини заходу гості були запрошені на церемонію відкриття пам’ятної дошки, що й стало кульмінаційним моментом урочистостей. З промовою виступив командир LITPOLUKRBRIG генерал Зенон Бжушко, котрий подякував  голові фонду «Корона князів Острозьких» Робертасу Габуласу,  ініціатору створення меморіалу, за  такий цінний подарунок, підкресливши, що українсько-польсько-литовські відносини у культурній та військовій сферах  стануть запорукою міцної взаємодії  у розвитку миру і добра в наших країнах. Зі свого боку Робертас Габулас зазначив, що цей знак доброї та вічної пам’яті великій людині, що була повернута з непам’яті, стане сучасним символом військової доблесті та майбутніх  перемог.

              

Центральне фото:  голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та командир ЛИТПОЛУКРБРИГ генерал Зенон Бжушко

Бронзове рельєфне погруддя Костянтина Острозького в  декоративному картуші – робота українських скульпторів О.Сидорука та Б.Крилова. Майстри останніми роками з натхненням працюють над відтворенням мармурового надгробку князя Острозького для Успенського собору Києва, і вже виконали  два макети пам’ятника. За словами митців, образ князя надихає їх своїм патріотизмом,  допомагає по-новому осмислити історичне коріння України та її місце в європейській родині.

На завершення урочистостей Зенон Бжушко презентував гостям залу слави багатонаціональної бригади. Серед військових та історичних експонатів представлено зменшену модель майбутнього надгробку князя Костянтина Острозького, що була подарована Робертасом Габуласом командуванню бригади під час візиту польської делегації  до Києва .

Центральне  місце тут займає й фото Робертаса Габуласа як почесного мецената, котрий особисто сприяє розвитку й забезпеченню дружніх союзницьких стосунків у військовій та культурній  сферах на благо спільного миру у Східній Європі.

           

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких», меценат Робертас Габулас та скульптор Олесь Сидорук у залі слави багатонаціональної бригади .

Олена Науменко