Відправлення пам’ятника Бернардасу Бразджіонісу до Литви

            19 серпня 2020 року  на території ПАТ «Київський завод  «Граніт» відбулась урочиста акція відправлення до Литви нового монументу, виготовленого українськими скульпторами Олесем Сидоруком і Борисом Криловим за сприяння Благодійного фонду «Корона князів Острозьких». На запрошення авторів проекту та голови фонду мецената Робертаса Габуласа захід відвідали новопризначений Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас і Міністр-радник Посольства Тадас Вальоніс.

                            

Пам’ятник литовському поетові Бернардасу Бразджіонісу (1907-2002), що являє собою бездоганно відлиту бронзову постать на гранітному постаменті, невдовзі постане у місті Пасваліс, де народився поет. Довгі роки перебуваючи в еміграції в США через волелюбні погляди, великий патріот Литви писав свої високодуховні вірші-роздуми, пронизані любов’ю до Батьківщини й філософськими міркуваннями про її майбутнє. Автори  скульптурного меморіалу творчо й вдумливо підійшли до втілення образу поета: сповнений натхнення й найвищого душевного піднесення, він зображений у момент виступу на імпровізованій сцені; його обличчя випромінює добро і людяність, а характерний широкий жест рук сприймається як знак свободи і мудрого прийняття.

…  У рамках заходу Вальдемарас Сарапінас і Тадас Вальоніс мали також можливість ознайомитись з першочерговим проектом фонду «Корона князів Острозьких» – пам’ятником Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Завдяки власним інвестиціям мецената Робертаса Габуласа та фінансовій підтримці Уряду Литви проект успішно втілюється «Творчою майстернею Сидорука і Крилова».

 

Наразі триває найвідповідальніший етап роботи над ним: із рожевого мармуру вже вирублено фігуру Острозького у натуральний розмір із тонко проробленими деталями. «Впевненими кроками, послідовно, пам’ятник князю Острозькому наближається  до свого фінального завершення», – зауважив Робертас Габулас.

Гості залишились задоволеними повно наданим інформативним та наглядним матеріалом під час екскурсії. Вони були глибоко вражені майстерністю скульпторів і високо оцінили роботу фонду «Корона князів Острозьких». Під час свого візиту вони обговорили з Робертасом Габуласом подальший план співпраці,  пообіцявши максимально допомагати у реалізації суспільно значимих проектів фонду, направлених на збереження й популяризацію спільної історії. А Олесю Сидоруку і Борису Крилову побажали натхнення і подальших творчих успіхів, зазначивши, що будуть з нетерпінням чекати на урочисте відкриття пам’ятника Бернардасу Бразджіонісу наприкінці серпня.