Відправлення пам’ятника Відунасу до Литви

               31 травня 2019 року на виробничій базі «Саямат» відбувся урочистий захід, організований з нагоди відправлення до Литви пам’ятника видатному литовському філософу і культурному діячу Вильгельмасу Сторостасу (Відунасу) – борцю за демократичний розвиток Литви. Бронзовий монумент на честь 150 – річчя з дня народження великого сина литовського народу незабаром встановлять у  Клайпеді, де пройшла значна частина  життя мислителя.

В акції   брали участь Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, автори проекту – скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, директор бронзоливарного виробництва «Саямат» Ігор Давидов, а також гості заходу та представники мас-медіа.

Посол Литви Марюс Януконіс, який  завжди з неприхованим інтересом спостерігає за роботою українських скульпторів, надає допомогу у вирішенні юридичних та організаційних питань, а також ініціює на бронзоливарне виробництво екскурсії для литовських делегацій, особисто приймав роботу митців, відзначивши її високохудожній рівень та бездоганну якість бронзового лиття.

Нагадаємо, Олесь Сидорук та Борис Крилов, вигравши конкурс на виготовлення монумента, творчо й відповідально підійшли до втілення майбутньої композиції. Згадуючи особливості роботи над проектом, вони зазначили, що для більш глибокого проникнення в образ Відунаса їм потрібно було ознайомитись із працями мислителя, а також відчути особливий духовний настрій, в якому він перебував.

Хочеться наголосити, що успішна реалізація пам’ятника стала результатом спільних злагоджених зусиль двох фондів  – «Корона князів Острозьких» та  «Vydūnas». Голови фондів Робертас Габулас та  Арвідас Гірдаускас, активно сприяючи просуванню проекту на усіх його етапах, неодноразово зустрічались для обговорення важливих питань щодо виготовлення  пам’ятника в Україні та його подальшого транспортування до Литви. За визначенням мецената Робертаса Габуласа, дієва співпраця між фондами над проектом «Відунас» стала запорукою успіху у роботі, а також міцною платформою для подальшої взаємодії у майбутніх українсько-литовських проектах.

Будемо з нетерпінням чекати на урочисте відкриття пам’ятника Відунасу у Клайпеді у червні місяці.

Олена Науменко