Військові навчання Литовсько-польсько-української бригади в Україні

        19-31 липня 2021 року в Україні тривали спільні багатонаціональні військові навчання Литовсько-польсько-української бригади імені  Великого гетьмана Костянтина Острозького.  Військово-тактичний захід під назвою «Три мечі 2021»  – частина партнерської програми між Литовською Республікою, Республікою Польща та Україною – вперше за шість років існування міжнародного військового з’єднання проходить саме в нашій країні.

На кілька днів Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині (Яворівський військовий полігон)  став місцем, де  партнерські підрозділи ЛІТПОЛУКРБРИГ у польових умовах здійснювали навчальні маневри та показували свій рівень готовності  до можливої оборонної  операції. «Три мечі» дав сторонам-учасникам можливість обмінятися загальним рівнем бойових спроможностей, а також  продемонстрував, що країни-партнери, маючи спільні європейські цінності, прагнуть довгострокових відносин і сповнені готовності підвищити рівень безпеки в Центральній та Східної Європі.

На День поважних гостей, що відбувся 26-27 липня у рамках тактичних навчань (територія МЦМБ в с. Старичі Львівської обл. та Національної академії  сухопутних військ ім. гетьмана  Петра Сагайдачного м. Львів), в якості високого гостя був запрошений Почесний консул Литовської Республіки в Луганській області, голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас. Командувач Литовсько-Польсько-Української бригади полковник Дмитро Братишко та командир Десантно-штурмових військ ЗСУ  генерал-майор Євген Мойсюк висловили глибоку повагу Почесному консулу за підтримку нашої держави на міжнародному рівні, плідну співпрацю з військовими та вагомий внесок фонду «Корона князів Острозьких» у справі вшанування великого полководця Костянтина Острозького.

            У свою чергу, Робертас Габулас привітав підрозділи ЛІТПОЛУКРБРИГ із  першими спільними тактичними навчаннями і побажав  військовим вагомих успіхів у службі заради зміцнення  обороноздатності і процвітання трьох дружніх держав.     Своєрідною запорукою подальшої злагодженої  співпраці між фондом «Корона князів Острозьких» та ЛІТПОЛУКРБРИГ стане подарований меценатом бойовий щит із символікою міжнародної бригади. Щит з трьома перехрещеними мечами був відтворений за історичними аналогами в майстерні «Кузня фантазій»,  що спеціалізується саме на реконструкції військової амуніції (художній керівник  майстерні Максим Рог, співзасновник Юрій Зіпов).   Також від імені фонду “Корона князів Острозьких”  Робертас Габулас  вручив командиру Десантно-штурмових військ ЗСУ  генерал-майору Євгену Мойсюкуподяку і  Почесний знак імені  Костянтина Острозьького.

Нагадаємо, Благодійний фонд «Корона князів Острозьких»  та ЛІТПОЛУКРБРІГ, що носять спільне почесне найменування, вже не перший рік співпрацюють разом. Свідченням давніх дружніх відносин між організаціями є меморіальна дошка на будівлі штабу ЛІТПОЛУКРБРІГ (скульптори  Олесь Сидорук і  Борис Крилов), подарована Робертасом Габуласом  командуванню військової бригади кілька років тому. З нагоди 5 – річниці створення Литовсько-Польсько-Української бригади (жовтень 2020 року) командувач бригадою полковник Дмитро Братишко високо відзначив професійну роботу голови Благодійного фонду, нагородивши пана Габуласа почесним знаком за видатні досягнення у виконанні службових обов’язків, за співпрацю  у військовій та культурній сферах.

Олена Науменко