Візит делегації Комітету з питань національної безпеки і оборони Сейму Литовської Республіки до Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

4  листопада 2017 року Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник відвідала делегація Комітету з питань національної безпеки і оборони Сейму Литовської Республіки. Делегацію, що супроводжували Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс та голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, очолив керівник Комітету Вітаутас Бакас, а до її складу увійшли члени комітету: В. Алекна, Ю. Олекас, А. Анушаускас, Д. Гайжаускас, Я. Ярутіс та А.Шімас.

До цього, високі гості, перебуваючи із робочим візитом у Києві, провели ряд зустрічей в оборонному секторі, де вирішувалися питання української обороноздатності, а також мали заплановану поїздку до Луганщини для ознайомлення із поточною ситуацією в районі проведення Антитерористичної операції. Окрім сфери безпеки, де Україна та Литва мають плідну співпрацю, члени делегації були зацікавлені також програмами, що активно впроваджуються  в  культурному просторі  України та Литви.

Візит до Лаври  був скоординований Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом, клопотаннями якого, як відомо, забезпечується фінансова допомога у реалізації проекту з відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.  Делегація комітету мала можливість ознайомитись із виставкою «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», оглядову екскурсію по якій провів старший науковий співробітник Києво-Печерського заповіднику  Любомир Михайлина. Гості з неприхованим інтересом сприймали  історичні артефакти, сповнені героїчного змісту і духу  епохи аристократичної  України. Вони були вражені  макетом майбутнього  пам’ятника князю Костянтину Острозькому, знаменитому полководцю, справжньому патріоту  та прибічнику православної віри. Нагадаємо, нещодавно, з метою увічнення  пам’яті  цієї визначної людини було прийняте рішення про присвоєння імені Костянтина Острозького литовсько-польсько-українському збройному угрупуванню (LITPOLUKRBRIG).

Зустріч у Лаврі пройшла  в атмосфері повного взаєморозуміння. Литовська сторона, що представляє  оборонний сектор, виявила глибоку зацікавленість до суспільно значимих культурних проектів, якими  займається фонд, а також  висловила бажання співпрацювати та всіляко  підтримувати ініціативи фонду надалі.

 

  Олена Науменко, мистецтвознавець