Візит делегації литовської МПБ "Жемайтія" до Києва.

             22 червня 2021року в Києві з офіційним візитом перебувала делегація мотопехотної бригади “Жемайтія” (Motorizuotoji Рėstininkų Вrigada “Zemaitija”), що складає основу бойового потенціалу сухопутних військ Литви. Делегацію литовських військових очолив полковник Неріус Станкевичюс, колишній радник міністра національної оборони Раймундаса Каробліса.

На початку візиту іноземні гості зустрілись із Надзвичайним і Повноважним послом Литовської Республіки в Україні Вальдемаросом Сарапінасом та військовим аташе з питань оборони при Посольстві полковником Дарюсом Адомайтісом. У рамках заходу вони  ознайомились також із діяльністю Міжнародного координаційного центру, створеного з метою підтримки реформ у ЗСУ. Після цього представники бригади “Жемайтія” відвідали 30 ОМБр імені Костянтина Острозького, з командуванням якої було обговорено низку питань щодо подальшої взаємодії двох бойових бригад та підготовки особового складу. Слід зазначити, що військових обох бригад  єднає не тільки давнє співробітництво, але й традиція надання почесних назв за іменами видатних діячів Великого князівства литовського.

Цього ж дня командир бригади та члени делегації були запрошені Почесним консулом Литовської Республіки в Україні Робертасом Габуласом до Києво-Печерської лаври, де похований Великий гетьман литовський Костянтин Іванович Острозький. Пан Габулас, який водночас є головою благодійного фонду «Корона князів Острозьких»,  за підтримки Литви вже кілька років поспіль займається проектом відтворення надгробного пам’ятника князю в Успенському соборі лаври.

Візит до лаври традиційно розпочався з оглядової екскурсії територією заповідника та знайомством із історичними матеріалами виставки, присвяченої роду Острозьких. У супроводі наукового співробітника НКПІКЗ доктора історичних наук Любомира Михайлини гості оглянули місце, де буде встановлено у недалекому майбутньому відтворений пам’ятник.

Наразі, гості мали можливість побачити вже виготовлений українськими скульпторами Олесем Сидоруком та Борисом Криловим мармуровий фрагмент монументу – фігуру князя, що спочиває на саркофазі. Поки триватимуть завершальні роботи над проектом, відтворена частина надгробку експонуватиметься у приміщенні Великої лаврської дзвіниці, після чого повністю відновлений меморіал постане на історичному місці в Успенському соборі.

Гості високо оцінили роботу фонду «Корона князів Острозьких» й були дуже вдячні пану Габуласу за запрошення й чудово проведену екскурсійну програму. Відзначивши значимість українсько-литовського проекту та бездоганну якість скульптурних робіт, полковник Станкевичюс побажав подальших творчих успіхів скульпторам і залишив свій відгук у книзі Почесних відвідувачів музею.